John Vanhara: Těžba bitcoinu je velkou šancí pro chudší státy

John Vanhara

John Vanhara Zdroj: Archiv Johna Vanhary

Ilegální obchod s bitcoinem, jak si jej představuje umělá inteligence Midjourney
Redakční odborník na kryptoměny Jan Vávra
3
Fotogalerie

Okolnosti těžbě bitcoinu moc nenahrávají. Souběh pádu ceny kryptoměny a energetické krize znamená, že mineři bojují o přežití. Včetně Jana Vaňhary, který píše svůj byznysový příběh v USA jako John Vanhara. Ten spojil svůj zájem o investice do nemovitostí s fascinací těžbou bitcoinu a jeho nadšení navzdory současné situaci neopadá. Celé odvětví má podle Vanhary před sebou solidní budoucnost. Mohlo by prý přinést bohatství i do dosud chudších států.

Jste stále z byznysu kolem těžby kryptoměn tak nadšený jako začátkem roku? Tehdy jste mi napsal, že „je to mimořádně dynamické podnikání, které se mění každých pár měsíců a ve kterém mají informace nesmírnou hodnotu. Úplně nový, paralelní svět, podobně svobodný jako 90. léta v Československu.“

Ta atmosféra Divokého západu je v tom byznysu pořád. Nepřestávám být překvapen, jak některé věci fungují. V poslední době jsou třeba problémy s kvalitou úplně nových ASIC minerů (speciálních počítačů na těžbu bitcoinu, pozn. red.) od Bitmainu. Jejich záruční proces vypadá tak, že výrobce prohlásí, že nový stroj nejde opravit. A že ho sešrotují. K tomu máme celosvětovou energetickou krizi. Ziskovost miningu bitcoinu závisí hlavně na ceně energie.

Ceny strojů ASIC během roku klesly o 70 procent. Cena energií vyrostla o 30–40 procent. Bitcoin je dole taky zhruba o 70 procent. Méně efektivní stroje přestávají vydělávat. Profitabilita je dole. Loni byla doba, kdy výnosnost vycházela i na 100 procent. Teď bojujeme o přežití. Řešíme stěhování do míst, kde je energie levnější. A já se snažím najít způsob, jak tím nejlépe proplout s nějakými limitovanými odhady, co si myslím, že se bude dále dít. Tohle je důvod, proč buduji vlastní hosting centra na Floridě a Texasu (haly určené na těžbu kryptoměny, pozn. aut.) a uzavírám smlouvy přímo s výrobci elektřiny.

Co se tedy bude dále dít?

Čím dál více mining bitcoinu poslouží jako stabilizátor elektrické sítě. Z mojí praxe: využívám levné energie jen v určitých hodinách, kdy není třeba pro jiné a důležitější odběry. Je to win-win pro všechny strany. Ten poslední rok byla obrovská zkušenost. Pochopil jsem, že pro zajištění nějaké kvalitní služby už nemůžu spoléhat na žádné prostředníky. Je tady neuvěřitelné množství nuancí, jak se ten byznys dá dělat lépe.

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
• Videohub

Zároveň je ten proces velmi zdlouhavý, protože je to pořád pionýrská doba. Třeba ta moje hosting centra jsou relativně malá – v jednotkách megawattů –, ale ty megawatty jsou z pohledu elektrikářské práce už hodně specializovaná a komplikovaná záležitost. Pořád mě to fascinuje, jak na začátku jsme a jakými mílovými kroky se suneme dále.

Uvádíte, že bojujete o přežití. Z globálního nadhledu ale situace může vypadat méně dramaticky. Proč zatím nijak výrazně neklesl hashrate, tedy souhrnný výpočetní výkon strojů připojených k těžbě bitcoinu? Podle této statistiky to vypadá, jako by mining nikdy nebyl výhodnější…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!