Kanadské hydroelektrárny nezvládají nápor těžařů kryptoměn, žádají zásah regulátora

Těžba kryptoměny

Těžba kryptoměny Zdroj: profimedia

Chain of block erupters v Bitminer Factory
Počítačové servery pro těžbu bitcoinů v Bitminer Factory
Kabely zapojené do těžebního počítačové serveru v Bitminer Factory
Základní desky v Bitminer Factory
Počítače pro těžbu bitcoinů v Bitminer Factory ve Florencii
19
Fotogalerie

Kvalitní hardware a levná elektřina, to jsou klíčové složky byznysu takzvaných těžařů kryptoměn. Jejich Mekkou se v poslední době stala kanadská provincie Quebec, avšak tamní provozovatel hydroelektráren Hydro-Quebec podle svých slov nezvládá bezprecedentní nárůst poptávky po elektřině. Další těžaře už tak do sítě nepřipojí, navíc žádá regulace a možnost zavedení speciálních tarifů právě na dolování virtuálních mincí.

Elektřina využívaná na těžbu kryptoměn by údajně mohla chybět ve zbytku provincie. Hydro-Quebec proto v nejbližších dnech zašle regulátorovi návrh na regulaci, který počítá se stanovením speciální sazby pro těžaře a současně i s omezením počtu blockchainových projektů, kterým by Hydro-Quebec energii dodával.

Na nápor těžařů si již v únoru stěžoval šéf firmy Eric Martel, připomíná agentura Bloomberg. Již tehdy firma registrovala během několika týdnů ze strany kryptoměnových podnikatelů stovky žádostí o připojení do sítě.

Celkem by tito těžaři spotřebovali přes čtvrtinu z 37 tisíc megawattů elektřiny, jež řečený operátor zvládne vygenerovat. Některé těžařské farmy by dokonce mohly mít spotřebu energie více než dvacetkrát vyšší než obří sportovní hala Bell Centre, připomněl tehdy Hydro-Quebec. V Bell Centre mimo jiné hrají své domácí zápasy hokejisté Montrealu Canadiens.

Od února zájem o těžbu kryptoměn obecně neuvadl, a to ani přes postupný pokles kurzu nejrozšířenější z nich s názvem bitcoin. Počet a výkon počítačů, které jej těží, naopak ještě vzrostl.

Princip „těžby“ spočívá v poskytování výpočetního výkonu pro potřeby zajištění chodu kryptoměnových transakcí – odměnou pak je konkrétní obnos vyplácený ve formě virtuálních mincí. Kritici ovšem upozorňují na velkou spotřebu takto fungujících počítačů.

Experti odhadují, že jen samotná bitcoinová síť svou energetickou náročností letos překoná roční spotřebu České republiky. „Též ale lze říci, že bitcoinová síť letos překoná spotřebu elektrických zařízení v USA ve ‚stand by‘ režimu. Náhle se ukazuje, že je-li bitcoin plýtváním, už dávno plýtváme mnohem zásadněji,“ uvedl již dříve hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Jeden z nejrespektovanějších propagátorů bitcoinu Andreas Antonopoulos navíc dodává, že s ohledem na ekonomické principy dolování kryptoměn se těžařům vyplatí využívat právě obnovitelné zdroje energie.