Konec bitcoinové mánie, ať žijí altcoiny. Přelomová ETF dala vydělat dalším kryptoměnám

Spuštění bitcoinového ETF dalo paradoxně vydělat investorům do altcoinů.

Spuštění bitcoinového ETF dalo paradoxně vydělat investorům do altcoinů. Zdroj: Grafika e15

Historický start prvních veřejně obchodovaných fondů ETF navázaných na bitcoin s sebou přinesl jeden paradoxní efekt: ústup bitcoinu. Lidé aktivně zhodnocující svůj kapitál dlouho čekali na možnost vsadit na nejpopulárnější kryptoměnu světa z pozice relativního bezpečí a komfortu akciového investora. Už týden mohou – jenže s trochou nadsázky řečeno rostlo všechno jiné než právě bitcoin. Jeho váha v kryptosvětě, měřená celkovou hodnotou jeho mincí ve srovnání s trhem všech kryptoměn dohromady, v polovině ledna klesla pod padesát procent. Bitcoin tak ve světě virtuálních mincí navzdory očekáváním ztratil svou majoritu.

Ještě dva dny před schválením fondů americkou Komisí pro cenné papíry a burzu podíl bitcoinu atakoval 54 procent celého kryptotrhu. Každý procentní bod tohoto trhu ovšem odpovídá při jeho aktuální celkové hodnotě kolem 1,7 bilionu dolarů sumě 1,7 miliardy dolarů. V posledních týdnech byl kolem bitcoinu obrovský rozruch a spousta lidí měla pocit, že právě teď by ho měli nakoupit. „Jenže to vyhnalo jeho cenu do míst, kde už nebyli další kupci, a docházelo tak k výběru zisků,“ popisuje dění analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Právě to mělo za následek, že týden po startu obchodování s bitcoinovými ETF klesl podíl celkové tržní kapitalizace této kryptoměny – násobku počtu kolujících mincí a jejich aktuální ceny – na něco málo přes 49 procent. Tedy na obdobnou hodnotu jako třeba počátkem loňského října. „Pokud se podíváme na vývoj stovky největších kryptoměn za poslední týden, bitcoin patřil k nejhorším. Vybrané zisky z bitcoinu očividně investoři vložili do menších kryptoměn,“ vysvětluje Lajsek.

Poslechněte si debatu redaktorů e15 na téma bitcoinového ETF na Twitter Spaces.

Zatímco bitcoin po několikaměsíční jízdě za posledních sedm dnů o pět procent oslabil, jiné, a často významné alternativní kryptoměny vydělaly pomyslný balík.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!