Krypto-graf týdne: Klony bitcoinu prošly půlením a nárůstem ceny zastínily originál

Bitcoin cash

Bitcoin cash Zdroj: profimedia/E15

Týden ještě zdaleka nekončil, přesto je jasné, kam by se v těchto dnech měla zaměřit pozornost kryptospekulantů. Klony bitcoinu s měsíčním předstihem prodělávají takzvaný halving (půlení), které obecně platí za jednu z nejvýznamnějších událostí světa virtuálních měn.

Podstata půlení bitcoinu je přitom jednoduchá: na polovinu se sníží počet virtuálních mincí, které denně vygenerují takzvaní těžaři kryptoměn. Denní nabídka takto vzniklých mincí klesne na 900. Část spekulantů proto očekává, že při zachování plus minus stejné poptávky cena kryptoměny poroste.

Stejnými technickými principy se řídí také dva bitcoinové klony, které nesou přídomky cash (BCH) a SV (BSV). Jejich tvůrci de facto vzali veřejně dostupný zdrojový kód původního bitcoinu (BTC) a po dílčích úpravách začali výsledek vydávat za svou vlastní digitální měnu.

Ačkoliv hodnota těchto virtuálních mincí dosahuje jen zlomku ceny nejrozšířenější kryptoměny, bitcoin cash i bitcoin SV stále patří mezi deset vituálních měn s nejvyšší tržní kapitalizací.

Sotva tři roky starý bitcoin cash prodělal svůj první halving ve středu. Během dne kurz kryptoměny poskočil o téměř deset procent, aby pak část jednodenních zisků umazal. V mezitýdenním srovnání ale jeho cena vzrostla o zhruba dvacet procent.

Jak se vyvíjí kurz bitcoin cash (BCH):

Podobně je na tom i o rok mladší bitcoin SV. Ten projde prvním půlením během pátku. Také jeho cena během uplynulých týdnů znatelně poskočila, a to o téměř třicet procent.

Pro srovnání: originální bitcoin, který se dočká halvingu 13. května, zvýšil za sedm dní svou hodnotu o deset procent. Termíny události se u jednotlivých verzí bitcoinu liší právě kvůli dílčím úpravám jejich zdrojového kódu.

Jak se vyvíjí kurz bitcoin SV:

Zatímco okamžitý přínos půlení na cenu kryptoměny nemusí být razantní, propagátoři virtuálních mincí míní, že jeho plný efekt se projeví až s určitým časovým odstupem – aspoň tak tomu bylo v případě předchozího halvingu bitcoinu v roce 2016.