Kryptoaktiva nebudeme omezovat, řekl Dědek z ČNB. O měnách ale podle banky nemůže být řeč

Pro řadu lidí jsou spíše než bitcoin atraktivnější investicí tzv. altcoiny.

Pro řadu lidí jsou spíše než bitcoin atraktivnější investicí tzv. altcoiny. Zdroj: profimedia

Centrální banka nemá důvod omezovat bitcoin a další kryptoměny. Na konferenci Investiční výhledy to řekl člen bankovní rady České národní banky Oldřich Dědek. Podle něj by ale kryptoaktiva neměla být regulována méně než jiné investiční nástroje, aby tak nebyla zvýhodněna na finančních trzích.

„Jsme malá ekonomika, řídíme se v tomto směru pravidly Evropské unie,“ dodal Dědek v průběhu diskuze. Záznam je možné zhlédnout zde…

Debata se točila nejen kolem regulace kryptoměn, ale i kolem otázky, zda bitcoin je, či není měna a uchovatel hodnoty. „Je to měna, která je postavená na důvěře mezi lidmi,“ argumentoval Martin Stránský, generální ředitel největší tuzemské kryptoměnové směnárny Bit.plus.

„Nejnižší cena v roce byla vždy vyšší než nejnižší cena v předchozím roce,“ doplnil jej Jakub Jedlinský z firmy Altlift, která podniká v oblasti krypotměn a blockchainu. Tento rostoucí trend dle jeho názoru ukazuje na to, že jde o uchovatele hodnoty. A i podle něj jde o měnu, což mimo jiné dokládá rostoucí počet transakcí, při nichž lidé používají bitcoin jako platidlo. 

„Bitcoin byl vytvořený jako peníze pro lidi. I díky technologii lightning network jsou transakce rychlejší, než tomu bylo v minulosti,“ poznamenal Jedlinský.

„Bitcoin je aktivum, ne měna,“ tvrdí naopak Dědek z ČNB. Jako důvod uvedl to, že bitcoin nesplňuje kritéria, které by každá měna měla mít. Nejedná se podle jeho názoru ani o zúčtovací jednotku, ani o transakční měnu a ani o uchovatele hodnoty, jelikož cena bitcoinu prudce kolísá.

Za slabinu bitcoinu označil také to, že se jeho cena neodvíjí od ekonomických fundamentů, jako je tomu v případě klasických měn.

Cena bitcoinu za poslední rok výrazně vzrostla. Zatímco před rokem se na kryptoměnových burzách obchodoval okolo 11 tisíc dolarů, v současnosti je jeho cena přibližně pětinásobná. Za strmým růstem stojí zvýšený zájem institucionálních investorů i movitější jednotlivců. 

Lidé, kteří investují milion a více korun do bitcoinu i do jiných digitálních měn podle Stránského z Bit.plus přibývají i v Česku. 

Podobně se ve svém vystoupení, které předcházelo diskuzi, vyjádřil i Leoš Jirman z investiční společnosti Emun, která se zaměřuje na správu peněz movitějších lidí. Firma však zatím tento druh aktiv v portfoliích nemá. „Ale zkoumáme, jaké by mohly v budoucnu mít místo v portfoliích našich klientů,“ řekl s tím, že někteří klienti si již kryptoměny nakoupili sami, mimo portfolia spravovaná u Emunu.

Mediálním partnerem konference Investiční výhledy je deník E15