Náladu kryptospekulantů drží nahoře čínský stranický úkol i vidina plateb ve Starbucks

Starbucks

Starbucks Zdroj: profimedia.cz

Bitcoin
Ilustrační foto
Kavárna Starbucks na Václavském náměstí v Praze
Kavárna Starbucks
5
Fotogalerie

Kryptoměnoví spekulanti získali další důvody k optimismu. Čerpat ho mohou z přístupu Číny k technologii blockchain, na které jsou virtuální měny založeny, stejně jako z vidiny možnosti platit ve Starbucks bitcoinem.

Cena dominantní kryptoměny bitcoin v posledních dnech poskočila o téměř třicet procent. Přestože část zisků umazala, v úterý odpoledne se držela nad hladinou devíti tisíc dolarů. Výrazný pohyb kurzu dává server Cointelegraph a agentura Bloomberg do souvislosti s dvojicí oznámení, která mohou předznamenat výraznější rozšíření virtuálních měn a jejich technologie.

Nejprve v pátek oznámil čínský prezident Si Ťin-Pching, že jeho země by se měla výrazněji zaměřit na rozvíjení a využití technologie blockchain. Čína se má dle Si Ťin-Pchingovy vize stát v této digitální oblasti velmocí. „Nástup blockchainu provázel rozmach kryptoměn, avšak pokrok v oblasti blockchainu by neměl vést ke spekulaci s digitálními mincemi,“ korigoval později podle agentury Reuters prezidentova slova čínský stranický tisk. Obchodování s bitcoinem a dalšími kryptoměnami je v Číně nelegální.

Držitelé bitcoinu se ale mohou upírat ještě k další novince, která má pro nejrozšířenější virtuální měnu rovněž potenciálně velký dopad. Konsorcium Bakkt, jehož součástí je mimo jiné provozovatel newyorské akciové burzy, plánuje v první polovině příštího roku spustit testovací provoz aplikace na platbu bitcoinem v kavárnách Starbucks.

Přestože technické detaily o aplikaci dosud nejsou známy, pro obchodníky může být za určitých okolností výhodnější přijímat transakce digitální měnou než platebními kartami. Riziko náhlého výkyvu hodnoty bitcoinu a spol. lze eliminovat používáním platební brány, která kryptoměnu okamžitě převádí na standardní platidlo.

„Kryptoměnové platební brány účtují menší poplatky, než je tomu u standardních platebních karet: nejčastěji maximálně do jednoho procenta, spíše ale méně,“ popsal již dříve v poradně E15 Premium popularizátor digitálních měn Karel Fillner. Podle něj je ale případná širší akceptace bitcoinu ze strany obchodníků jen méně významnou výhodu pro jeho uživatele, jak popsal Fillner. Kryptoměny vnímá v první řadě jako uchovatel hodnoty než prostředek plateb.

Agentura Bloomberg v minulosti napsala, že podobně k bitcoinu přistupuje i drtivá většina jeho majitelů. S odkazem na analýzu společnosti Chainalysis uvedla, že v prvních měsících letošního roku 89,7 procent bitcoinových transakcí souviselo s pohyby prostředků na některé z kryptoměnových burz.