Pokud bitcoin drží hlavně pankáči, tak vyhrál, připouští shortař Vávra

Jak si AI představuje kyberpankáče, který zbohatnul na bitcoinu.

Jak si AI představuje kyberpankáče, který zbohatnul na bitcoinu. Zdroj: Midjourney

Bitcoin si díky cenovému vzepětí během pádu několika západních bank získal mimo jiné pozornost miliardáře Jana Barty. Držitelé virtuálních měn se utvrzují v názoru, že bitcoin představuje obdobu digitálního zlata. Jenže podle Aleše Vávry je takový pohled zrádný. Slova portfolia manažera fondu Metatron Short Equity držitelům bitcoinu, etheru či dalších digitálních měn vykreslují budoucnost, která má k zázračnému zbohatnutí přes noc daleko. Spíše je podle Vávry čekají ještě pořádné turbulence.

Aleš Vávra patří mezi kryptoskeptiky, kteří obrazně řečeno nasazují vlastní profesní kůži – portfolio manažer sází mimo jiné na pokles akcií firem, které jsou navázané na byznys kolem digitálních měn. Poslední dobou se mu to daří. Trefil například brutální pokles hodnoty matky banky Silvergate, která byla vůči kryptoměnovému byznysu velmi vstřícná.

Nejde o ojedinělý úspěch, za minulý divoký rok dosáhl fond zhodnocení 18,33 procent. Aktuálně Vávra shortuje například akcie byznysové-analytické společnosti Microstrategy či nově i společnosti Block zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho.

Obě společnosti spojuje vstřícnost vůči kryptoměnám. Microstrategy je největší korporátní držitel bitcoinů na světě, Block zase vytvořila fintechovou aplikaci Cash App umožňující bitcoinové platby.

Pro Vávru ale představují akcie konkrétních firem způsob, jak oklikou sázet na propad kryptotrhu. Důvodů pro svou skepsi vyjmenoval v rozhovoru pro E15 několik. Kvůli tomu prý v horizontu jednoho roku trh digitálních měn zas tak nic dobrého nečeká.

Investor ale zároveň zdůrazňuje, že se nepovažuje za kryptoměnového odborníka. Vychází ze své praxe a znalosti fungování finančních trhů, kterou se snaží uplatnit i na fungování byznysu kolem krypta a rozpoznat, co je pochybné. Nevylučuje ani, že bitcoin někdy překoná cenovku sta tisíc dolarů. Jako „shortař“ ale Vávra pracuje s dlouhodobějším horizontem. V něm prý fanoušky virtuálních měn čeká spíše zklamání z nenaplněných očekávání a značně turbulentní vývoj celého trhu.

Nejen proto, že pády vůči kryptu vstřícných bank Silvergate či Signature a jejich platebních bran dost omezily způsoby, jak do kryptotrhu dostat standardní peníze. „Důvěra vůči kryptu je brutálně narušená, to jsou strašně tvrdé podmínky,“ míní investor. Cena dominantní kryptoměny však vzrostla od počátku problémů několika amerických bank o zhruba čtyřicet procent a Jan Barta v této souvislosti dodal, že krypto má teď konečně nějaký fundament. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!