Putin pošlapává příběh o digitálním zlatu. Experti odhadli, kam může cena bitcoinu padat

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Unsplash

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Cena nejrozšířenější kryptoměny spadla nejníže za dva týdny. Bitcoin během úterního dopoledne odepisoval v mezidenním srovnání šest procent, ether odepsal ještě o dva procentní body více. Kryptoměny jako SOL či XRP ztratily přes třináct procent. Část odborníků v reakci na dění na kryptotrhu zpochybňuje vnímání bitcoinu coby digitální alternativy zlata. Drahý kov na rozdíl od bitcoinu v reakci na stupňující se agresi Ruska vůči Ukrajině posiluje. „Vypadá to, že bitcoin nebude plnit roli bezpečného přístavu v době geopolitických krizí. Korelace mezi vývojem hodnoty ,digitálního’ a analogového zlata je nyní dokonce negativní,“ uvádí ekonomický expert německého listu Die Welt Holger Zschäpitz.

„Během aktuálních turbulentních událostí mezi Spojenými státy, Ruskem a Ukrajinou bitcoin potichu oslabil a v porovnání se svým arcirivalem zlatem výrazně zaostává,“ uvedl podle agentury Bloomberg John Rogue z americké analytické společnosti 22V Research.

Zatímco cena zlata podle něj může kvůli nejistému světovému dění překonat svá historická maxima nad dvěma tisíci dolary za unci, bitcoinu prý hrozí pád pod hladinu třiceti tisíc dolarů.

Podobný pohled má i spoluzakladatel platformy Nexo specializující se na zprostředkování půjček prostřednictvím kryptoměn Antoni Trenchev. „Neschopnost bitcoinu udržet se nad hladinou 40 tisíc dolarů vrací spolu se zvýšením napětí na Ukrajině zpět do hry hranici 30 tisíc dolarů. Protentokrát se jako hlavní hybatel tradičních i kryptoměnových trhů jeví geopolitika, a ne inflace,“ míní podnikatel s tím, že v případě sestupu bitcoinu ke třiceti tisícům dolarů očekává výrazně zvýšenou poptávku po kryptoměně. Opakoval by se tím scénář z konce ledna.

Připomeňte si tři základní principy fungování bitcoinu:

To by však ještě automaticky nezaručovalo silné zotavení kryptoměn a zdolání loňských maxim. Na trhu virtuálních mincí stále častěji zaznívají obavy z nástupu takzvané kryptozimy, tedy setrvalejšího období útlumu. Například podle spoluzakladatele kryptoměnové burzy Huobi Tu Ťüna se další fáze silného růstu může dostavit až za dva nebo tři roky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!