Soudní porážka americké burzovní komise vyslala vlny euforie do celého kryptotrhu

Gary Gensler, předseda americké Komise pro cenné papíry

Gary Gensler, předseda americké Komise pro cenné papíry Zdroj: Reuters

Kryptoměnový token XRP též známý jako Ripple v posledních čtyřiadvaceti hodinách zažil jízdu, kterou investoři do digitálních mincí pamatují z let 2017 či 2020, kdy docházelo k překotnému růstu ceny bitcoinu a přílivu důvěry desítek tisíců optimistů. Na vlnu euforie vyslalo do nedávna letargický XRP rozhodnutí newyorského okresního soudu, u kterého se Komise pro cenné papíry (SEC) a firma Ripple Labs soudily o to, zda token XRP je či není cenným papírem, a zda tedy v konečném důsledku spadá pod jurisdikci SEC, či ne.

Soudkyně Analisa Torresová rozhodla, že Ripple „není nutně vnímatelný jako cenný papír“. V zásadě tak digitální minci vyjmula z pravomoci SEC, byť tak trochu šalamounsky. Investoři i tak neváhali a cenu XRP vyhnali o 71 procent. Soudní rozhodnutí vyslalo vlnu naděje i do cen jiných kryptoprojektů, matic vyskočil o téměř 18 procent, svého času velmi oblíbený litecoin či v tuzemsku proslulá solana přidaly přes 18 procent, cardano vzrostlo o pětinu a tahouni trhu – bitcoin a ether – si připsali čtyři, respektive šest procent.

„Rozhodnutí je velkým krokem pro všechny kryptofirmy,“ komentoval vedoucí výzkumník společnosti Amberdata Chris Martin. Podle něj se tak začíná vyjasňovat pozice kryptoměn na americkém trhu a vznikají jejich jasná vymezení od komodit či cenných papírů, popisuje web CNBC.

Pro SEC to znamená velkou prohru, neboť bude muset přistoupit k revizi své strategie – úřad poslední měsíce tvrdě postupoval proti řadě burz a kryptoprojektů, které vinil z nelegálních emisí cenných papírů (kryptomincí) či z nelegálního obchodování s cennými papíry (kryptomincemi).

Největší kryptoměnová burza v USA Coinbase, s níž se SEC rovněž soudí v podobné věci, reagovala okamžitým zahájením obchodování s XRP, burza Gemini se nechala slyšet, že hledá možnosti, jak s dříve velmi oblíbeným tokenem začít obchodovat – třeba i formou derivátových obchodů. Akcie samotné Coinbase vyskočily o 24 procent na 112 dolarů. Svezly se akcie dalších kryptoburz – drobnými investory oblíbené Robinhood a Block, a to o 4,3 procenta, respektive o sedm procent.

Rozhodnutí však není jasnou výhrou pro Ripple Labs. Soudkyně jej rozdělila hned do tří částí podle „kontextu“ – tedy zda se obchody týkaly prodeje XRP investorům, automatizovaných nákupních procesů, při nichž se XRP používá, či „ostatních distribucí“ (například kompenzace zaměstnancům – pozn. aut.).

Soudkyně se totiž přiklonila na stranu SEC, co se týče prodeje XRP kvalifikovaným investorům a institucím s tím, že v tomto ohledu jde o transakce s cennými papíry a splňovaly definici „investování prostředků do nich“. Ripple Labs vyhrála v části rozsudku týkající se automaticky realizovaných obchodů (které jsou z logiky věci hlavní funkcí mince Ripple) a v části ostatních distribucí (protože šlo o součást transakční dohody).

Právník Stephen Palley pro CNBC upozornil, že soud zcela jistě nerozsekl historickou otázku, zda by kryptoměnové burzy (jako Coinbase, pozn. aut) měly být u SEC registrovány jako burzy cenných papírů. Právě fakt, že soud v této věci nerozhodl, Palley označil za „další výhru pro Ripple“.

Soud mezi SEC a Ripple Labs se táhne od prosince roku 2020. Komise tvrdila, že společnost nabízí neregistrovaný cenný papír. XRP respektive Ripple je digitální měna ve stejnojmenné globální platební síti. Cílem Ripple je působit jako překlenovací měna při směně mezi kryptoměnami a fiat měnami. Hlavním argumentem Ripple Labs ve sporu bylo to, že XRP je digitální měnou, nikoliv cenným papírem, a že tedy svými kroky (pokutami a žalobami) SEC překročila své pravomoci.