Týden od krachu je kryptotrh o čtvrtinu výše. Bitcoin ale hraje druhé housle

Zařízení na těžbu bitcoinu

Zařízení na těžbu bitcoinu Zdroj: profimedia

Kryptoměny si od velkého květnového pádu užívají rychlý návrat popularity. Hodnota celého trhu s virtuálními měnami jen během uplynulého týdne poskočila o zhruba 330 miliard dolarů, tedy o 27 procent. Růstová vlna ale tentokrát do značné míry minula bitcoin. Ten za týden posílil jen o 11 procent a zůstal hluboko za růstem trhu. Kryptoměnoví investoři tak po otřesu trhu sázejí spíše na neotřelá jména. Názory na budoucnost kryptoměn se ovšem různí. 

„Domnívám se, že se aktuálně kryptotrh nachází v mohutnějším a silnějším býčím trendu, než tomu bylo v minulosti, a okolnosti jsou také trochu odlišné. Prudký výplach se dal očekávat, jelikož cena se již delší dobu držela na vrcholu a nenacházela sílu prorazit, navíc se krátkodobý sentiment postupně obracel k negativnímu, ať už kvůli Číně, nebo rétorice Elona Muska,“ uvádí analytik Michael Kopta ze společnosti XTB. 

Celková hodnota všech kryptoměn na trhu je aktuálně podle dat portálu Coinmarketcap 1,56 bilionu dolarů, čímž se trh vrátil zhruba na úroveň počátku letošního března. Během následujících dvou měsíců přitom hodnota kryptoměn vzrostla o zhruba sedmdesát procent na svůj vrchol během prvního květnového týdne.

Poté začaly mince zlevňovat až do svého dna, které nastalo 23. května. Nižší ceny některých mincí pak investoři pochopili jako pobídku k nákupům. Ke stejným měnám se ovšem už mnohdy nevraceli.

„Bitcoin, nejhodnotnější digitální měna podle kapitalizace, od svého dna sice přidal, ovšem lze vidět, že další růst se této virtuální minci již nedaří předvést,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler a dodává, že část investorů se do bitcoinu vrátila automaticky z důvodu poklesu jeho ceny, zdaleka tak ovšem neudělali všichni dřívější investoři.

Bitcoin navíc perspektivně může přijít o svou dominanci na trhu. „Nejnovější studie Goldman Sachs předpovídá, že bitcoin by mohl být perspektivně nahrazen etherem,“ dodává Kopta. Už nyní je podíl bitcoinu na trhu zhruba 43 procent, ještě na počátku roku to byly více jak dvě třetiny.

Tento jev má souviset s nástupem drobných investorů na kryptoburzy. „Drobní spekulanti vidí v prostředí ultravysoké volatility možnost zázračného a rychlého zbohatnutí. Naproti tomu institucionální hráči, kteří vzhledem k rozvinuté infrastruktuře drží v drtivé většině bitcoiny, tuto třídu aktiv opouštějí, jelikož vnímají množící se rizika.

Ta přicházejí zejména od vlád kryptoměnových velmocí. Například Jižní Korea, kde patří kryptoměny mezi investory k nejpopulárnějším trhům světa, plánuje zavést přísnější regulaci kryptoburz. Obdobné ambice přitom v posledních týdnech zazněly prakticky ze všech koutů světa. Základním důvodem sílících regulatorních snah jsou přitom extrémní cenové výkyvy mincí. 

„Kryptoměny jsou zatím pouze o důvěře, nikoli o fundamentální hodnotě, která zatím není vidět a stejně tak není zřejmé, zda vůbec bude v budoucnosti nalezena. Do té doby bych nákup krypta nenazýval investicí, ale spekulací,“ zdůrazňuje Aleš Prandstetter, šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz.

Cenový vývoj kryptoměn je podle něho v zásadě náhodný. „Příliš se nedá určit, kam spekulanti zamíří. Je to stejné, jako bychom se ptali, na které číslo budou sázet v příštím kole hráči rulety,“ dodává Prandstetter.