Musk pracuje na ozelenění těžby bitcoinu. Jeho nápady nedávají smysl, varují čeští těžaři

Elon Musk se zasazuje o to, aby těžaři bitcoinu více využívali takzvané zelené zdroje. Jeho kritici poukazují na údajnou účelovost podobné iniciativy kvůli tomu, že Tesla chce dotace z amerického federálního programu podpory obnovitelným zdrojům a potřebuje si prý zlepšit mediální obraz.

Elon Musk se zasazuje o to, aby těžaři bitcoinu více využívali takzvané zelené zdroje. Jeho kritici poukazují na údajnou účelovost podobné iniciativy kvůli tomu, že Tesla chce dotace z amerického federálního programu podpory obnovitelným zdrojům a potřebuje si prý zlepšit mediální obraz. Zdroj: profimedia

Zařízení na těžbu bitcoinu
Zařízení na těžbu bitcoinu
Těžba méně rozšířených kryptoměn než bitcoin probíhá na grafických kartách.
Z grafických karet se však stalo nedostatkové zboží.
Těžba méně rozšířených kryptoměn než bitcoin probíhá na grafických kartách.
13
Fotogalerie

Část amerických těžařů bitcoinu chce už prvního června vymazat svou uhlíkovou stopu. Chtějí toho dosáhnout větším využíváním obnovitelných zdrojů či nakupováním obdoby emisních povolenek. K podobným akcím vyzval těžaře šéf Tesly Elon Musk na společném jednání. Podnikatel a kritik energetické náročnosti bitcoinu se snaží dosáhnout toho, aby velcí mineři zveřejňovali auditované zprávy o podílu „zelené“ energie, kterou pro své aktivity spotřebují. „Vidím za tím snahu prosazovat v bytostně decentralizovaném ekosystému bitcoinu regulátorské praktiky,“ kritizuje podobné záměry Jan Čapek, šéf jednoho ze světově největších uskupení těžařů Slush Pool.

Twitter Elona Muska opět vyvolal v kryptoměnové komunitě vyhrocenou debatu. „Hovořil jsem s provozovateli těžby bitcoinu ve Severní Americe. Zavázali se zveřejňovat informace o podílu využívané elektřiny z obnovitelných zdrojů a současně požádat minery z ostatních části světa k témuž. Může to být slibné,“ uvedl v pondělí večer miliardář, jehož Tesla letos přidala bitcoiny do své firemní rozvahy.

Později ale Musk svůj přístup ke kryptoměnám korigoval kritikou jejich údajně příliš velké energetické náročnosti. „Podobné otázky by snadno vyřešilo, kdyby desítka největších těžebních firem publikovala auditovaná čísla o využívání obnovitelné energie,“ rozvinul Musk své úvahy.

Kritiku šéfa Tesly jako by už vyslyšela newyorská společnost Greenidge Generation. Ta má být od prvního června uhlíkově neutrální. Využívání zemního plynu k dolování digitální měny chce kompenzovat obdobou emisních povolenek, respektive nákupem „kreditů“ zaměřených na investice do projektů specializovaných na redukci emisí oxidu uhličitého.

Ne všichni větší těžaři ale podobné výzvy a aktivity zaměřené na zezelenání svých činností vyslyší. To je případ například zázemí českého uskupení těžařů Slush Pool, které sdružuje digitální havíře prakticky z celého světa. Jeho cílem je propojit výpočetní výkon jinak izolovaných počítačů a dělit se díky tomu o snadněji vytěžené bitcoiny.

Zhlédněte video o ekologických souvislostech těžby bitcoinu:

„Podobné energetické audity částečně realizovatelné jsou, ale pro nás jako svobodný pool (jde o kryptoměnovou obdobu ekonomického fenoménu družstva – pozn. red.) nedávají smysl. Pravděpodobně by také způsobily odliv minerů ke konkurenci, která by auditování nevyžadovala. Taková změna je pro těžaře otázkou minuty,“ vysvětluje šéf společnost Braiins Jan Čapek, pod kterou Slush Pool spadá.

„Pokud nějaká farma potřebuje provést podobný audit pro své investory a akcionáře, nic tomu nebrání. Ovšem paušálně popohánět k zodpovědnosti jen těžařské pooly, protože ty jsou viditelné a pojmenovatelné, mi přijde krátkozraké. Vidím za tím sílící tlak z USA a snahu prosazovat v bytostně decentralizovaném ekosystému bitcoinu regulátorské praktiky, na jaké jsme zvyklí možná tak ze systému státních nekrytých měn, ale které jdou proti smyslu bitcoinu, jak ho chápeme a budujeme my. Aby se stal prvními opravdu decentralizovanými penězi, musí podobné regulace a zákazy ustát,“ dodává Čapek.

Těžaři ze Slush Poolu, většinou situováni mimo Čínu v Evropě, USA či Rusku, podle Čapkových odhadů musejí primárně využívat levnou obnovitelnou energii zejména z hydroelektráren, aby zůstali globálně konkurenceschopní.

„Zjistit ale přesné procentuální zastoupení je pro nás technicky nemožné, dokud tato data neposkytnou sami těžaři. Ti k tomu nemusejí mít motivaci,“ přiznává podnikatel.

Prohlédněte si, na čem těžba kryptoměn probíhá:

Nejznámější kryptoměna spotřebuje na své fungování za rok asi dvakrát více elektřiny než Česká republika. Vyplývá to z analýzy Cambridgeské univerzity. Kdyby byl bitcoin stát, patřil by mezi třicet největších spotřebitelů energie.

Na druhou stranu – energetická náročnost kryptoměny se rovná roční spotřebě všech elektrických přístrojů ve Spojených státech, které jsou zapnuté, ale neaktivní. Analýza společnosti CoinShares z roku 2019 navíc popsala, že více než dvě třetiny elektřiny používané k dolování bitcoinů pochází ze „zelených“ zdrojů.