Praha bude týden hlavní město krypta. Přijedou zakladatel Etherea Vitalik i investor Saylor

Zdroj: e15 / grafika

Nestává se příliš často, aby Praha přilákala tolik pozornosti a talentu v jednom oboru. V příštím týdnu se ale stane destinací číslo jedna pro kryptonadšence z celého světa. Během devíti dnů přitáhne patnáct konferencí a řadu meetupů, party a posezení tisíců milovníků Etherea, Bitcoinu, NFT a podobně. Dorazí i mezinárodní superstars, zakladatel Etherea Vitalik Buterin nebo proslulý investor do bitcoinu Michael Saylor.

Akce se budou konat i přesto, že kryptotrh je už téměř rok v útlumu. Bitcoin i dvojka na trhu ether jsou zhruba na 40 procentech historických maxim z podzimu 2021. A s nižší cenou často opadá i zájem investorů či amatérů a také návštěvníků podobných akcí. Nedávno například na BTC Miami dorazilo jen 15 tisíc návštěvníků, o rok dříve to bylo 35 tisíc. O něco menší zájem hlásí mimo záznam i pořadatelé akcí v Praze, oproti loňsku prý ale poklesy budou méně dramatické než v Miami.

V kryptu je jistá cykličnost naprosto běžná. „Manické fáze“ s růsty o desítky procent denně se střídají s těmi depresivními. A v oboru se často říká, že doba nízkých cen je ideální k dalšímu vývoji.

Na akci ETH Prague se tak například uskuteční hackathon, soutěž, v rámci které se hackeři a vývojáři pokusí vytvářet projekty zaměřené na udržitelná řešení a podporu komunit. Od různých sponzorů mohou vítězové získat až 1,2 milionu korun. Jak to přede dvěma lety komentoval v podcastu ekonom NERV Dominik Stroukal: Když se na konferenci sejdou ethereoví vývojáři, vzniká největší koncentrace IQ pod jednou střechou na světě.

Rozhodně největší ze všech událostí chce být konference BTC Prague, která by ráda přitáhla až deset tisíc návštěvníků. I proto se koná v Expu Letňany, jedné z mála lokalit, kde se takové množství lidí může vejít. Největší hvězdou bude již zmiňovaný Michael Saylor, jehož fond MicroStrategy už drží 140 tisíc bitcoinů v hodnotě zhruba 84 miliard korun.

Vedle něj ale dorazí například i šéfové české hardwarové peněženky Trezor nebo Adam Back, šéf firmy Blockstream a jeden z lidí, o kterých se spekuluje, že by mohli být tajemným zakladatelem Bitcoinu, Satoshi Nakamoto. Nasát atmosféru přijde například i vládní delegace z El Salvadoru, první země, která téměř přede dvěma lety přijala bitcoin jako oficiální měnu.

Největší hvězdy ale nebudou pro všechny, lístek na přednášky 130 speakerů vyjde na více než 300 eur a velká většina návštěvníků bude mít za devět eur přístup „jen“ do expozóny s 80 přednášejícími.

Zatímco BTC Prague stojí trochu mimo, zbylé konference zastřešuje iniciativa Prague Blockchain Week a většinou se jedná o menší události s očekávanou účastí v řádu nižších či vyšších stovek návštěvníků. Vše odpálí už tuto sobotu svým druhým ročníkem komunitní konference UTXO v krásné lokalitě kláštera Gabriel Loci.

„Je to největší kryptoměnová akce v češtině a slovenštině, na které si najde to své jak nováček, tak pokročilejší uživatel. Ať už se zajímáte o decentralizaci, svobodu, lákají vás technologie nebo investice,“ popisuje akci hlavní organizátorka Tereza Starostová.

Ve stejné dny proběhne i konference blockchainu Gateway, následovat bude akce blockchainu Polkadot, Metaverse Festival, NFTs in Prague nebo akce zaměřující se na regulaci (Reg3 Prague) a soukromí (Web3Privacy) a řada dalších. Na konci týdne se pak primárně v holešovickém Paralelním Polis budou konat nejdříve Prague DeFi Summit (DeFi je zkratka pro decentralizované finance stavěné na blockchainu – pozn. red.) a již zmiňovaný ETH Prague s hlavní hvězdou Vitalikem Buterinem, zakladatelem největší sítě na chytré kontrakty Ethereum.

Kromě tohoto ultimátního „geeka“, který cestuje po světě s batohem a v tričku s duhou, křížencem lamy a jednorožce a létajícími talíři, se tu ukáže i řada dalších osobností z oboru. Za všechny lze uvést Stani Kulechova, zakladatele sociálního protokolu Lens nebo služby Aave, ve které mají uživatelé uloženo přes pět miliard dolarů.