Úleva v nedohlednu, bitcoin má jít ještě níž. Jak tvrdě kolaps FTX ještě zasáhne držitele krypta

Kryptograf týdne vychází obvykle každý pátek na E15.cz. Některé mimořádné události ale volají po dřívějším vydání.

Kryptograf týdne vychází obvykle každý pátek na E15.cz. Některé mimořádné události ale volají po dřívějším vydání. Zdroj: E15

O námětu pro kryptograf týdne bylo jasno dávno před pátkem. Kryptoměnový trh čelí dlouho nevídanému masakru. Některé digitální mince odepsaly kvůli kolapsu kryptoburzy FTX přes polovinu hodnoty během 24 hodin, což připomíná takzvaný covidový šok roku 2020. Už aby přišel víkend a tento pekelný týden skončil? Pozor na ta přání. Část kryptoveteránů varuje, že ta pravá jatka začnou právě až ve dnech volna.

Přirovnávání dění v kryptu k někdejšímu pádu americké investiční banky Lehman Brothers je letos už poněkud nudné a rutinní. Pokud však někdy taková metafora měla dávat smysl, tak je to právě v těchto dnech. Ano, zkrachovala sice „kryptobanka“ Celsius, blockchain Terra, ale FTX – coby jedna z největších burz virtuálních měn na světě – je přece jen jiný kalibr.

Její zakladatel Sam Bankman-Fried byl mimo jiné jedním z raných investorů do Solany (SOL) a nynější vývoj ukazuje, že cokoliv je spojené s FTX, brutálně krvácí z obavy, že to bylo nějakým způsobem zapojené do byznysových schémat Bankmana-Frieda.

Celý problém samozřejmě hojně schytává i bitcoin, který v mezitýdenním srovnání odepsal dvacet procent. Silně na něj dopadá nejistota ze směřování celého trhu, projevuje se u něj i vlna nuceného výprodeje majetku těch, kdo byli byznysu FTX a její vlastní kryptoměny FTT přímo vystaveni.

Co by se muselo stát, aby bitcoin skutečně umřel. Podívejte se na video:
Video placeholde
Kryptoporadna od Jakuba Vejmoly (Kicoma) natočená v březnu 2020. Jeho pointa je platná i nyní. • Kicom

Jenže klišé obecné moudrosti praví, že aby mohlo být lépe, musí být nejdřív úplně nejhůř. Kvůli FTX tedy v kryptu hůře ještě bude, a to nejspíš dost brzy. Zároveň to neznamená, že se následně situace nemusí postupně citelně zlepšit. Přirovnání k pádu Lehman Brothers totiž v případě světa digitálních měn trochu kulhá. Podrobnosti na příkladu bitcoinu přináší kryptograf týdne.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!