Zbývá dotěžit dva miliony bitcoinů. Miliardář Barta by se nedivil zákazu miningu kvůli válce

Těžba bitcoinů probíhá prostřednictvím speciálních počítačů známých pod zkratkou ASIC.

Těžba bitcoinů probíhá prostřednictvím speciálních počítačů známých pod zkratkou ASIC. Zdroj: profimedia

Začal boj o poslední ještě nevytěžené bitcoiny, který bude patrně nelítostnější než kdy v minulosti. Před pár dny těžaři vydolovali virtuální minci s pořadovým číslem 19 milionů. Jejich motivace k získání zbývajících dvou milionů virtuálních mincí zůstává navzdory zdražujícím energiím vysoká. Výpočetní výkon používaný k dolování kryptoměny dosahuje rekordních hodnot. Rozmach kryptotěžby ale podle skeptických hlasů nezůstane v době hrozící energetické krize bez politické odezvy.

Monetární politika bitcoinu jede podle letitého plánu. Zastropování počtu digitálních mincí na 21 milionů je součástí zdrojového kódu kryptoměny od jejího vzniku a zároveň důvodem, proč ji někteří fanoušci vnímají jako obdobu zlata. Bitcoin je postupem let stále vzácnější. Vytěžení toho posledního se očekává v roce 2140, ale už nyní je přes devadesát procent virtuálních mincí rozebraných.

K pětině z nich ale nejspíš už nikdo nikdy nezíská přístup, vyplývá z odhadů newyorské analytické společnosti Chainalysis. Jsou to například bitcoiny uložené v peněženkách, k nimž majitelé ztratili přístupová hesla.

Jak funguje těžba kryptoměn. Spotřebovává bitcoin příliš mnoho elektřiny? Podívejte se na video

Kdo by si chtěl nějaký ten bitcoin vytěžit, musel by počítat se zostřenou konkurencí. Celkový výkon strojů, které jsou zapojeny kvůli těžbě této kryptoměny, je podle dat portálu CoinWarz o zhruba čtvrtinu vyšší než ještě loni v listopadu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!