Zlatá éra kryptotrhu končí. Aktivita vydavatelů virtuálních měn klesla na minimum

Těžba bitcoinu

Těžba bitcoinu Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Éra mnohdy bezpracného vydělávání peněz formou emise kryptomincí po několika divokých letech končí. Během posledních měsíců totiž takřka ustala aktivita podnikavců, kteří nové kryptomince nebo takzvané tokeny hrnuli na trh. Podle statistik serveru CoinSchedule přibyla od ledna na trzích tato kryptoaktiva v objemu 3,2 miliardy dolarů, což je sedmkrát méně než roku 2018. Od konce léta přitom aktivita emitentů virtuálních měn klesla k historickému minimu.

„Naprostá většina těchto projektů se ukázala jako zcela nesmyslná a bez funkčních byznys modelů. Zpětně lze navíc jen těžko rozeznat, který projekt byl vyložený podvod a který jen naivní a nedomyšlený. Většina tokenů prodávaných v rámci ICO je dnes v hluboké ztrátě, ze které se již nevzpamatuje,“ říká kryptoanalytik Topmonks a člen Klubu Paralelní Polis Josef Tětek. Zatímco ještě během loňského listopadu dokázaly firmy prodat investorům kryptoaktiva za bezmála 460 milionů dolarů, letos byli investoři ochotní nakoupit jen za 16 milionů, což odpovídá takřka třicetině úrovně z loňského listopadu.

„Zlatá éra kryptoměnových emisí už se nikdy nevrátí, je pryč. Udála se spousta prvoplánových podvodů ve velkých objemech, načež regulátoři udělili celou řadu vysokých pokut,“ uvádí Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs. Pokles popularity kryptoměn mezi investory souvisí i s propadem a následně stagnací trhu. Celý trh kryptoměn měl na konci letošního listopadu podle dat serveru Coinmarketcap hodnotu kolem 200 miliard amerických dolarů, což je zhruba stejně jako před rokem, ale zároveň jde také o čtvrtinu hodnoty z počátku loňského roku. Aura zázračných zisků tak z trhu vyprchala.

„Na vrcholu trendu kupoval každý cokoli. Zpočátku trh totiž skutečně dokázal rychle vygenerovat kryptoměnové boháče, což byl silný impulz pro ostatní,“ dodává Lamser. Celá řada kryptoměn zároveň skončila bezcenná v propadlišti dějin. Podle dat portálu Deadcoins mají investoři momentálně ve svých portfoliích 1818 virtuálních měn, které se ukázaly jako podvod, či alespoň podnikatelský plán jejich emitentů byl natolik chabý, že měna ztratila veškerou hodnotu. Podle dat Coinmarketcapu přitom emitenti do konce listopadu vydali celkem 4876 virtuálních měn. Krachem tedy alespoň doposud skončila ani ne každá třetí kryptomince.

„V posledním fiskálním roce jsme udělili první pokutu i za nezákonnou propagaci emisí kryptomincí, která směřovala k tandemu popularních celebrit,“ uvádí listopadová výroční zpráva amerického dozorového orgánu Securities and Exchange Commission. Pokuta udělená v závěru minulého roku se týkala amerického boxera Floyda Mayweathera a hudebníka DJ Khaleda, kteří dělali na sociálních sítích reklamu kryptoměnového startupu Centra Tech, který se posléze ukázal jako podvod.