1. liga 1952: od ponku na zápas

Fotbalista Antonín Beneš oslavil devadesátiny. Prvoligový hráč Ústí z doby, kdy město prožívalo fotbalové šílenství.

Prvoligovou fotbalovou soutěž hraje letos Ústí po dlouhých jedenapadesáti letech. Právě současný devadesátník Antonín Beneš patřil do týmu, který před více než půl stoletím nejvyšší soutěž vykopal a zahrál si ji. Ústí se v ní v roce 1952 udrželo jednu sezonu.
Kulatiny oslavil pražský rodák Antonín Beneš se svými přáteli v úterý 5. dubna.
Své první fotbalové kroky udělal v Olympii Žižkov. Do Ústí nad Labem přijel kvůli odsloužení vojenské povinnosti. V roce 1945. Hned byl u zrodu fotbalového klubu Čechie Bukov.
Severočeské metropoli zůstal věrný a žije tam i dnes a na ústecké fotbalové šílenství padesátých let rád vzpomíná.

Kdy jste se dostal do modrobílého dresu tehdejšího SK Ústí?

Po dvou letech, co jsem do Ústí přišel. Své zápasy jsme hráli v Předlicích. V roce 1949 jsme se stali přeborníky kraje už jako Sokol Armaturka Ústí. Na podzim posílila náš hráčský kádr čtveřice fotbalistů. Rok poté jsme vybojovali v oblastní soutěži třetí místo a přišly další významné posily.

Čím byl rok 1951 pro ústecký klub významný?

Svaz rozlosoval Československý pohár do čtyř skupin a vítězové měli zajištěný postup do první ligy.

Jak si vedla v poháru Armaturka?

Dravě. Ve dvoukolové soutěži vyřadila postupně sedm týmů. V závěrečných zápasech na Spartě v Praze, když už byla liga jistá, zdolala Kladno. Až ve finále prohrála s Trnavou 0:1.

Jak jste postup prožíval?

Celé Ústí bylo vzhůru nohama. Hráli jsme před vyprodaným hledištěm. Po zápasech byla úplně ochromená tramvajová doprava, jak šly průvody lidí do města. K odvetným zápasům vypravovaly dráhy zvláštní vlaky plné fanoušků. Vše žilo fotbalem.

Radost vaše a vašich fanoušků pro vás byla jedinou odměnou?

Celý tým hráčů vedle fotbalu pracoval a žádné prémie za hru klub nevyplácel. Předvedli jsme neuvěřitelnou šňůru vítězných zápasů a fandové jásali nadšením. Potěšilo nás, když vybírali během zápasu kapesné do klobouku, které nám potom trenér Špindler rozděloval.

V roce 1952 jste rozehráli první ligu a radosti ubylo. Na první výhru jste čekali sedm kol. Co za tím bylo?

Vynikající kolektiv z roku 1951 opustil nejlepší střelec Plánický. Do vojenské služby odešli další tři hráči. Naše kanonýry bohužel nikdo nenahradil. Byli jsme nezkušení a podmínky jsme moc dobré neměli.

Všichni hráči pracovali v Severočeské armaturce?

Ano, v úkolové práci. Šestnáctihodinové směny byly samozřejmostí. Ze dlouhých cest vlakem ze Slovenska po zápasech jsme chodili z nádraží rovnou do továrny.

Žádné hráčské zázemí fotbalisté Ústí neměli?

Jiné oddíly měly svá soustředění, lázně, masáže. Tohle jsme my postrádali. Já jako jediný měl na Bukově textilní obchod. V nutnosti jsem v něm mohl vyvěsit cedulku „inventura“. Ale kluci od ponků jezdili na zápasy v montérkách a potom se zase vraceli do dílen.

Jak vaše fotbalová kariéra skončila?

V krajském přeboru. Já už jako třicátník pokračoval podle potřeby v B-týmu. Později jsem se starou gardou objížděl severočeská hřiště.

Po letech je FK Ústí opět prvoligové. Jak jste spokojený s jeho účinkováním?

Pochopitelně hráčům fandím. Do Teplic ale na zápasy nejezdím. Jen se divím, že šedesát let nestačilo k rekonstrukci ústeckého stadionu. Neudržíme-li se mezi elitou, vrátí se roky čekání na první ligu.