105 pivovarů. Bodovali hlavně Češi
U stolů v sále jihočeské univerzity sedí desítky lidí, někteří čtou, jiní si tlumeně povídají. Do doby než zaslechnou vyvolávat své jméno. Jeden po druhém míří na přidělená místa. Číšníci před ně staví šest poloprázdných sklenic zlatavého moku. Úkol je jasný. Vybrat ten nejlepší. Bitva o titul pivovarského krále trvala v Táboře čtyři dny. Už pojednadvacáté.
„Jezdím sem osm let. Rok co rok je to lépe organizované,“ pochvaluje si Jaromír Čeleda, když odloží stranou osobní poznámky s čísly favoritů. Je sládkem v třeboňském pivovaru Bohemia Regent.
Spolu s dalšími odborníky absolvuje základní kola, semifinále a finále. V každém ochutnají zhruba šest vzorků. „Za den přijdu na řadu i patnáctkrát, napočítal jsem si taky přes stovku ochutnaných vzorků,“ doplňuje Čeleda. Zvýhodnit vlastní pivo je téměř nemožné. „Určitou šanci mám, ale čím víc vzorků, tím je menší,“ říká.
Nejde o barvu ani o pěnu. Ke každému pivu vyplní známku v kategoriích vůně, chuť, hořkost, plnost, říz. „Začínám vždy s vůní, ta napoví i padesát procent. Pokud mi nesedí, rovnou vzorek odsunu. Pak teprve ochutnávám. Pivo musí být čisté, nepatří do něj cizí chutě nebo vůně. I když třeba pro menší pivovary jsou specifika typická, to je třeba zohlednit. Až potom hodnotím další,“ prozrazuje jednatřicetiletý Michal Havrda. Na starosti má laboratoř a kontrolu kvality v pivovaru Krušovice. Pivovarnictví vystudoval stejně jako sládek Čeleda.
„Musíte mít v puse pocit, že máte plno, jako u jídla. To je také znak českého piva. Hodnotíte i bublinky. To, co jakoby škrábe na jazyku,“ vysvětluje Čeleda pojmy plnost a říz.
Jeden vzorek prý vyzkouší třeba dvakrát. Nejprve si vše rozděluje na horší a lepší a pak mezi nimi vybírá. Loky prokládá sýrem, chlebem nebo křupkami - neutralizátory chuti. „Na soutěže jezdím dlouho. Pro degustátory je to stále těžší. Kvalita se hodně vyrovnává. Je to zlepšením výroby,“ vykládá jednatřicetiletý Havrda.
V kurzu jsou prý minipivovary, stále populárnější je nealko. Podle Čeledy je trendem omezování konzumace v hospodách. „Stoupá počet lidí, kteří pijí speciály. Méně piv a vychutnat. A střídají značky. Letí kvasnicová, tmavá, polotmavá a piva vyrobená jinou technologií než jsou ležáky,“ dodává. Letošní slavnosti si opět připsaly rekord. Přihlásilo se 105 pivovarů ze třinácti zemí. Sládkové a poprvé i studenti střední průmyslové školy potravinářských technologií a doktorandi vysoké školy chemicko technologické ochutnali na 460 vzorků ve dvaceti kategoriích.
„Zahraniční konkurence se ale ve výsledcích tak neuplatnila. Vítězové ve svých kategoriích jsou nejlepší z těch, kteří tu byli,“ ujišťuje hlavní organizátor Alois Srb.
Vítězové slavností 2011
Extra pivní pečeť: Světlý ležák František (minipivovar Novosad a syn, Harrachov)
Světlé výčepní: Starobrno tradiční
Světlý ležák: Staropramen 11%
Tmavé výčepní: Hradební tmavé (pivovar Polička)
Tmavý ležák: Primátor Premium Dark
Nealko pivo: Staropramen nealko
Ochucené:
Bernard Višeň