5 nejčastějších chyb při čištění zubů. Děláte je také?

Zdroj: Shutterstock

Jeden z nejzákladnějších a nejrutinnějších návyků, který by měl mít každý z nás – čištění zubů každý den, každé ráno a každý večer. Rodiče nás to učí už od prvního zoubku. Samotné čištění zubů kartáčkem ale nestačí. Nezapomínáte na něco? A pokud děláte vše, co byste měli, děláte to správně? Následující body vás mohou upozornit na případné nedostatky při čištění zubů nebo vám naopak potvrdí, že jste v péči o svůj chrup naprostí experti.

1. Správný kartáček je základ

Malý, velký, měkký, tvrdý. Každému samozřejmě může vyhovovat něco trochu jiného. Pokud ale vezmeme v úvahu obecná doporučení, je lepší zvolit zubní kartáček s menší čisticí hlavou. S menší hlavou můžete lépe manipulovat a máte jí vždy pod kontrolou. Můžete se soustředit na čistění konkrétního místa a přitom si nedráždíte dáseň o kousek vedle, protože je hlava příliš velká a už se nevejde do skulinky, kam se potřebujete dostat.

Zároveň odborníci doporučují zubní kartáčky s měkčími vlákny, která jsou šetrná k dásním a celé ústní dutině. Po měkčích vláknech sáhněte také v případě, že máte citlivé nebo bolavé dásně a zuby. Pozor ale na kartáčky, které jsou měkké až příliš. Pro to, abyste si s nimi zuby opravdu pořádně vyčistili, je třeba čištění věnovat více času.

Shutterstock

2. Technika a čas

Téměř každý odborník má na doporučený čas čištění zubů odlišný názor. Někdo říká, že stačí 2-3 minuty, pro jiného je i 15 minut málo. I z těchto důvodů byste měli přikládat větší důležitost samotné technice čištění zubů než času, který tím strávíte. Pokud zvolíte špatnou techniku, nebude ani hodina čištění dostatečná.

A jaká tedy je ta správná technika? Na kartáček příliš netlačte a zuby čistěte jemnými krouživými pohyby s mírným náklonem k dásni. Pokud si technikou nejste jistí, můžete si vzít na pomoc elektrický kartáček na zuby. Tyto moderní kartáčky vám umí v lecčem pomoci. Například vás upozorní zvukem i světlem, když na kartáček příliš tlačíte, nebo automaticky sníží rychlost rotace čisticí hlavy a zajistí tak šetrné čištění po celou dobu. Oscilačně rotačně pulzní (ORP) kartáček Oral-B toho umí ještě mnohem víc a zbaví vás až o 100 % zubního plaku více než klasický manuální kartáček.

3. Nezanedbávejte mezizubní prostory

Je prokázáno že mezi zuby vzniká naprostá většina všech kazů, proto byste jim měli věnovat stejnou pozornost jako klasickému čištění zubů. Nejlepšími a nejčastěji využívanými nástroji pro čištění mezizubních prostor jsou:

  • zubní sprchy,
  • mezizubní kartáčky,
  • zubní nitě,
  • ústní vody – používají se hlavně k celkovému dočištění ústní dutiny.

Mezizubní kartáčky a zubní nitě mohou poranit dáseň a způsobit krvácení při neopatrné manipulaci nebo pokud s čištěním mezizubních prostor teprve začínáte. Pokud míváte problémy s krvácením, vyzkoušejte zubní sprchu, která bude k vašim dásním šetrnější. Při správném používání vám mezizubní prostory pomůže vyčistit ale i klasický elektrický kartáček s 3D technologií.

Shutterstock

4. Pečujte o celou ústní dutinu

Přestože máte zuby perfektně vyčištěné ze všech stran, nemáte vyhráno. Bakterie, které způsobují zubní kaz, nejsou jen na zubech, ale v celých ústech a na jazyku. Právě tam se bakterie dobře drží kvůli jeho hrubšímu povrchu. Tyto bakterie pak mimo jiné způsobují například i zápach z úst.

Na čištění jazyka můžete využít speciální dentální nástroje, které zakoupíte v lékárně nebo drogerii. Část na čištění jazyka bývá často i součástí ručních zubních kartáčků. A pokud používáte elektrický zubní kartáček, možná má na čištění jazyka speciální program.

K vyčištění zbytku ústní dutiny a dočištění jazyka, zubů i mezizubních prostor můžete na závěr použít ústní vodu.

5. Všeho moc škodí

Jste posedlí péčí o svůj dokonalý chrup? Čistíte si zuby po každém jídle a pak ještě používáte různé prostředky na bělení zubů, aby byl váš úsměv co nejzářivější? Pak si velmi pravděpodobně víc škodíte než prospíváte.

Čistit zuby byste si rozhodně neměli po tom, co si dopřejete čerstvý fresh z pomerančů nebo jinou nakyslou svačinku. Kyseliny obsažené v jídle mohou naleptat zubní sklovinu a čištěním si akorát ublížíte. Po každém jídle je proto dobré chvíli počkat, než se pH v ústech ustálí. Pokud si ale zuby čistíte poctivě, úplně vám postačí čištění ráno a večer. Není nutné po každém jídle hned hledat koupelnu a nosit s sebou kartáček na každém kroku.