Amatéři stojí o diváky. Na oplátku hrají pěkný fotbal

Týdeník Sedmička navštívil utkání okresních fotbalových soutěží.

Nejen na první ligu mohou chodit fotbaloví příznivci v Mladé Boleslavi. Přímo ve městě působí v okresní soutěži další čtyři malé kluby hrající, které si zaslouží pozornost. Jsou to Čechie Čejetice, SK Akuma, Sportovní klub policie a Sporting. Velké množství dalších fotbalových týmů najdou zájemci po celém Mladoboleslavsku.

Na vysoké úrovni

Týdeník Sedmička navštívil Jivinu, jejíž mužstvo hrálo s Kněžmostem o čelo třetí třídy. O týden později zhlédl sportovní redaktor boleslavské derby v přeboru. Akuma hostila Čejetice. Obě utkání měla náboj, rozhodně se na ně dalo koukat. Kluby překvapily skvěle zvládnutým pořadatelstvím a komfortem pro diváky.
Při vstupu na hřiště v Jivině zaplatí fanoušek dobrovolné vstupné, které pořadatelé použijí na vyplacení rozhodčího. Návštěvník dostane v tombole slosovatelnou vstupenku, která je zároveň zpravodajem. Nese příznačné jméno „Jivinský práskač“. „Přes sponzory seženeme ceny do tomboly. Diváky se snažíme oslovit nejen fotbalem, ale i jinými věcmi,“ vysvětluje předseda sportovního klubu Josef Flanderka.
„Chodí k nám dost lidí, které láká naše občerstvení. V udírně připravujeme klobásky a prodáváme další speciality, které si lidé s chutí dají. K tomu samozřejmě pivo,“ říká Flanderka.
Klobásy z tamní udírny jsou opravdu vynikající. I to je jeden z důvodů, proč má Jivina jednu z nejvyšších návštěv v soutěži.
„Míváme od padesáti do sto padesáti příchozích. Záleží na soupeři. Na exhibiční utkání Kozlovny Ládi Vízka dorazilo přes tři sta lidí,“ tvrdí Flanderka.

Boj o diváka

To jsou samé hezké starosti, mnoho mužstev ale o diváka přímo bojuje. „Kluby na okresní úrovni jsou v Mladé Boleslavi čtyři. Potom jsou s návštěvností značné problémy. Fanoušek se rozhoduje, jestli půjde na okresní přebor nebo třetí třídu,“ uvažuje předseda Sportovního klubu policie, Jan Pažout. Mužstvo působí na hřišti u boleslavského koupaliště. „Tato poloha je výhodná. Nejsme v úplně okrajové části města,“ podotýká Pažout a láká všechny příznivce kopané. „U nás je na každé utkání připravený kiosek, kde čepujeme pivo, pečeme klobásy a také kuřecí steaky,“ říká Pažout.
Hřiště policistů bylo mnohdy považováno za nejhorší v okrese, v posledních letech se však výrazně zlepšilo.
„Začínali jsme na zcela drnovatém hřišti. Díky hráčům, kteří přes léto chodili zalévat, se podařilo trávník zlepšit. Zásluhu na tom mají také rodiče, kteří k nám posílají děti. I to nás nutí na trávníku pracovat,“ dodává Pažout.
Na takzvané Sahaře se o uplynulém víkendu hrál duel domácí Akumy a rivala z Čejetic. Díky vydařenému počasí přišla solidní návštěva. „I tady je pěkná podívaná. Hlavně když rozhodčí píská férově,“ říká jeden z domácích fanoušků.
„Pravidelně k nám chodí kolem stovky lidí,“ říká spokojeně předseda tamního klubu Jaroslav Svárovský. Stěžuje si na seriál Okresní přebor, který nyní vysílá TV Nova. „Tam z nás opravdu dělají pralesní ligu, to ale nejsme,“ brání se Svárovský
„Po některých výkonech prvoligových fotbalistů si sem lidé chodí odpočinout, protože vidí fotbal s góly,“ uvádí důvod pravidelných hojných návštěv Svárovský, a popírá tak televizním divákům podsouvanou „holomajznu“.

Exprofesionál rozhodl

Fotbaloví příznivci jistě slyší i na jméno Jaroslava Kamenického, bývalého hráče pražských Bohemians. Nyní kope za Akumu. Své zkušenosti dokázal prodat ve druhém poločase jedinou brankou napínavé derby rozhodl. „To jsem přesně věděl. Jeho nemůžou takhle nechat!“ zakrývá si oči fanoušek hostujícího týmu Miloš Broulík. „Mnohdy je k vidění více než v lize, jen s fyzičkou jsou na tom hráči hůř. Aby ne, po zápase jdou na rozdíl od profesionálů na pivo,“ dodává Broulík. „Soupeř byl fotbalovější. My jsme, bohužel, neproměnili své šance,“ litoval čejetický kapitán Tomáš Korec.
V nižších soutěžích padají góly o něco častěji než v lize. A možná o to hlavně jde. Fanoušci mají góly rádi a chtějí je vidět. „V okresní kopané se pořád něco děje. Rozhodně má divákům co nabídnout,“ říká poražený Korec.