Amazon a spol. mají konkurenci. VMware spouští vlastní cloud

Výkonný šéf VMware Pat Gelsinger.

Výkonný šéf VMware Pat Gelsinger. Zdroj: Jan Sedlak

VMware pomocí virtualizace serverů umožnil budování cloudů, díky jejich růstu ale zároveň vytvořil trh, ve kterém firmě rychle bobtná silná konkurence. VMware sice stále dominuje virtualizaci, cloudy už má ale často v režii také někdo jiný. „Víme, že jak se posouváme na stále větší a různorodější trh, roste i naše konkurence,“ souhlasí v rozhovoru pro E15.cz Rob Jenkins z VMware. Jedné sortě z této konkurence chce nyní virtualizační obr zásadně promluvit do podnikání.

VMware totiž oznámil, že postupně uvede do provozu vlastní veřejný cloud, který se stane přímou konkurencí pro služby jako Amazon Web Services a mnohé další. Cloud bude fungovat na bázi infrastruktury jako služby (IaaS), kdy si zákazníci budou moci pronajmout buďto vyhrazenou serverovou infrastrukturu, nebo sdílenou s ostatními zákazníky. Platit se pak má za spotřebu a výkon a VMware tak nabídne firmám služby, díky kterým si nemusí kupovat vlastní hardware a software, ale vše si mohou pronajímat.

VMware je tak s novým cloudem nazvaným vCloud Hybrid Service najednou nejenom dodavatelem softwarových nástrojů, pomocí kterých je možné budovat vlastní cloudy v datových centrech, ale zároveň se nově stává poskytovatelem veřejné cloudové služby. Firma tak v podstatě v některých případech vyráží i proti svým partnerům a zákazníkům, jenž používají software VMware pro budování podobných služeb, jaké VMware nyní bude nabízet.

Datacentrové virtuálno

Hlavní konkurencí pro cloud virtualizační jedničky budou s největší pravděpodobností firmy jako IBM, HP či Microsoft. VMware totiž cílí především na velké „enterprise“ zákazníky, kteří prozatím nenašli cestu k firmám typu Amazon a svá data a aplikace raději vkládají do rukou osvědčených značek. VMware ve svém prohlášení tvrdí, že jeho veřejný cloud umožňuje převést kompletní aplikace a data z firemního datového centra do veřejného cloudu bez toho, aniž by bylo nutné přepisovat kód a používat nové nástroje na správu. Největší množství zákazníků budou tvořit zejména společnosti provozující technologie VMware na svých vlastních serverech a budou chtít hladkou spolupráci doplněnou o veřejný cloud fungující na stejných a kompatibilních technologiích.

VMware vCloud Hybrid Service nyní vstupuje do fáze uzavřeného testování, v průběhu třetího kvartálu tohoto roku by měl být dostupný ve Spojených státech a v Evropě a Asii pak během příštího roku. VMware kvůli službě nestavěl vlastní datová centra, ale prozatím využívá služeb 4 svých silných partnerů.

Nový cloud běží kompletně na strategii softwarově definovaných datových center, kterou VMware začal realizovat po loňském odkupu startupu Nicira a letošní akvizici rovněž mladé firmy Virsto. Takové virtuální datové centrum funguje tak, že nad vrstvou tradičního hardwaru (servery, síťové prvky a úložná zařízení) běží jedno velké virtuální prostředí, takže například virtuální síť není závislá na fyzickém switchi.

VMwaru už se daří tento balík prodávat také v Česku. Firma na letošní konferenci VMware Forum 2013 v Praze oznámila, že za poslední rok na zdejším trhu vzrostl počet zvirtualizovaných serverů z 30 na více než 50 procent. „Podobný růst můžeme předpokládat i u softwarově definovaných datových center,“ tvrdí Rob Jenkins.

Česko, buď připraveno

Podle šéfa české pobočky VMware Michala Stachníka už tuzemský trh softwarově definovaná datová centra přijal a firmě se zejména koncem loňského roku podařilo uzavřít první větší obchody. „V tuto chvíli je to 7 středních a větších zákazníků, kteří si toto řešení v posledních 5 až 6 měsících pořídili,“ uvádí Stachník pro E15.cz. Česko je podle něj spíše konzervativní trh a to mu společně s různými procesy brání v rychlejší adopci. „V regionu střední a východní Evropy jsme nicméně o něco málo napřed.“

Role VMware ve stavění cloudů do budoucna nebude jednoduchá. Na balíku vCloud Suite už sice funguje přes 200 cloudů po celém světě, konkurence v podobě Microsoftu, Citrixu, Red Hatu a zejména OpenStacku je však obrovská. Zejména otevřený standard OpenStack začíná získávat na síle a nedávno jeho masivní podporu oznámila například IBM.

Ve VMwaru jsou si vědomi toho, že tento byznys už není pouze o nich a firma proto po odkupu Niciry oznámila, že OpenStack bude rovněž podporovat a zároveň umožní to, aby cloudy běžící na VMware mohly spolupracovat s cloudy třetích stran. Z rozhovorů ale vyplývá, že OpenStack je pro VMware stále spíše nutný doplněk a že jeho největší pozornost míří k těm největším zákazníkům.

EMC, mateřská firma VMware, zároveň postupně odštěpuje projekty, které mají co dočinění s cloudy a snaží se soustředit na jejich další rozvoj. Proto podporuje věci jako Cloud Foundry a nově také projekt Pivotal, jenž by měl přinést cloudovou platformu pro chod aplikací v datových centrech.