Amazon Cloud Player vs. Google Music

cloud computing

cloud computing

Když Google před pár týdny spustil svoji hudební službu Music v plném provozu – Američané tedy už mohou nakupovat muziku z Android Marketu, jehož hudební katalog se podle plánu rozroste na nějakých 13 milionů skladeb, řekl jsem si, že bych měl konečně vyzkoušet také konkurenční Amazon Cloud Player/Cloud Drive na tabletu. Ten totiž v podstatě umí úplně to samé a je to přeci Amazon, který by měl mít s hudbou více zkušeností, než celé androidí oddělení v Mountain View.

Obě služby, jak Google Music, tak Amazon Cloud Player, jsou oficiálně dostupné pouze pro posluchače z USA. V obou případech to lze ale naštěstí obejít – stačí získat americkou IP adresu třeba pomocí programu proXPN, potvrdit podmínky služby (které ovšem vědomě porušíte) a napříště už bude webový Cloud Player dostupný pod vaším účtem na Amazonu odkudkoliv. Jakmile na něj pak nahrajete hudbu, bude dostupná i z androidí aplikace.

Webové rozhraní přehrávačů Amazon Cloud Player a Google MusicWebové rozhraní přehrávačů Amazon Cloud Player a Google MusicWebové rozhraní přehrávačů Amazon Cloud Player a Google Music

Bez americké IP adresy si nakonec nestáhnete ani Amazon MP3 Uploader, což je vlastně velmi jednoduchá aplikace napsaná v Adobe AIR. Projde sbírky na iTunes a ve Windows Media Playeru a nabídne je k uploadu. Stejně tak si ale můžete vybrat libovolnou složku na disku. Aplikace bohužel neumí běžet na pozadí a sledovat obsah nějaké vybrané složky, jak to zvládne Music Manager od Googlu. To docela bolí, nahrávání totiž skutečně není nejrychlejší.

Nicméně složitý upload zdaleka není jedinou slabinou. Zatímco Google Music nabízí širokou škálu podporovaných formátů k nahrání na úložiště, Amazon si porozumí pouze s MP3 a AAC o velikosti do 100 MB. Drtivé většině posluchačů to bude stačit, nicméně absence OGG a zvláště pak FLAC jistě zamrzí zejména náročnější štamgasty. Služba sice podporuje datový tok do 320 kb/s, ale člověka, který má celou sbírku v OGG a FLAC spíše odradí potřeba konverze do MP3.

Hudbu můžete do Cloud Playeru nahrát z webu (webový disk Cloud Drive),
nebo pomocí aplikace MP3 Upload napsané v  Adobe AIRHudbu můžete do Cloud Playeru nahrát z webu (webový disk Cloud Drive), nebo pomocí aplikace MP3 Upload napsané v Adobe AIRHudbu můžete do Cloud Playeru nahrát z webu (webový disk Cloud Drive), nebo pomocí aplikace MP3 Upload napsané v Adobe AIR

Další slabinou Amazonu je kapacita. Cloud Player využívá sdíleného úložiště Amazon Cloud Drive. To si paradoxně může aktivovat každý z vás, i když v České republice se budete muset spokojit pouze se základní kapacitou 5 GB. Rozšířit ji nemůžete. A toto číslo docela pěkně kontrastuje s limitem Google Music. V jeho případě můžete nahrát až 20 tisíc skladeb, z nichž každá může dosáhnout velikosti až 250 MB (typicky mluvené slovo, klasická hudba, nejrůznější elektronické kompilace aj.). Suma sumárum, Google zdarma nabízí kapacitu neskutečných 5 TB, tedy tisíckrát tolik co Amazon.

Abych ale Amazon jen nehanil, má rozhodně lepší správu souborů skrze webový prohlížeč. Bodejď by ne, když je Cloud Music vlastně jen nadstavba Cloud Drive, který se z principu podobá třeba službám jako SkyDrive nebo Dropbox. Když tedy budete zrovna v Cloud Playeru na webu, koukáte na úložiště jako na hudbu plnou alb, žánrů a muzikantů, když se ale na stejná data podíváte skrze Cloud Drive, bude to vlastně jen složka Music s podadresáři, které budete moci mazat, přejmenovávat a tak dále.

A ještě jednu drobnost umí Cloud Player lépe než Google – dílčí skladbu přímo z webu snadno stáhnete, což Google Music neumí. To je ale tak vše. Zapomeňte na změnu popisných informací (ID3 aj.), změnu obálky alba a zapomeňte také na automatický playlist, který Google vytvoří na základě podobných skladeb.

Cloud Player na tabletu? Slabota!

Tolik k webovému streamovacímu přehrávači, toto je ale blog o tabletech, na řadu tedy přichází přehrávání na Androidu. Upřímně řečeno, na zadek se z toho skutečně neposadíte. Design aplikací od Amazonu je totiž zpravidla katastrofální (snad až na Kindle) a Amazon MP3 není výjimkou. Jedná se vlastně o už docela starý hudební obchod pro Android, který byl dostupný i na Nexusu One (pro Američany), nově ale slouží i pro přehrávání muziky z webového úložiště. Aplikace je škaredá, oproti Google Music Beta není optimalizovaná pro Honeycomb/ICS a z Marketu si ji jen tak nestáhnete, na tom českém totiž pochopitelně chybí. Pokud nechcete instalovat nejrůznější nástroje pro odemčení Marketu, stačí do Googlu vložit starou dobrou kouzelnou formuli „Amazon MP3 Cloud Player APK“.

Srovnání mobilní verze Cloud Playeru pro Android (součást Amazon MP3) a přehrávače
Google Music na HoneycombuSrovnání mobilní verze Cloud Playeru pro Android (součást Amazon MP3) a přehrávače Google Music na Honeycombu Srovnání mobilní verze Cloud Playeru pro Android (součást Amazon MP3) a přehrávače Google Music na Honeycombu

Přehrávač v první řadě muziku pouze streamuje, naštěstí ale můžete skladbu nebo i celá alba a interprety explicitně stáhnout. Funguje to tedy podobně jako v případě přehrávače od Googlu. Veškerou tuto muziku najdete na externím úložišti mobilu/tabletu v adresáři amazonmp3.

Amazon má v tuto chvíli širší nabídku muziky v obchodě – prodává 18 milionů skladeb, to ale našince vzhledem k omezení asi neohromí. Ten zbytek, tedy přehrávání hudby z webu ať už v prohlížeči počítače, nebo na Androidu, Kindle Fire a dalších zařízeních, je ale mnohem jednodušší, než by člověk očekával.