Amazonský prales si umí vytvořit vlastní déšť

Amazonský prales, ilustrační foto

Amazonský prales, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Tajemství tkví ve výtrusech hub, které napomáhají k vzniku amazonského deště.

Je tu vlhko, k zemi klesá průhledná mlha a často tady prší; podmínky v amazonském pralese už dlouho zaměstnávaly vědce, kteří chtěli vědět, jak celý pralesní ekosystém funguje, píše server Sme.sk. A jaký důvod je za všemi těmi hojnými srážkami. Nové výsledky bádání atmosférických chemiků ale překvapily i odborníky. Studie publikovaná v magazínu Science přináší zjištění, že les si srážky vyrábí sám.

Drobná jádra

Skupina Christophera Pöhlkera z německého Institutu Maxe Plancka nejdříve postavila osmdesátimetrovou věž. Z jejího vrcholu pak odebrali vzorky vzduchu a zkoumali drobné částice, okolo nichž se vytvářejí dešťové kapky. Ukázalo se, že tato jádra nemohou pocházet ani z požárů, ani z víc než tisíc kilometrů vzdáleného Atlantiku.

Samozavlažování

Rozbor však ukázal, že draslíkatá jádra, díky nimž mohly vzniknout mraky i amazonský déšť, pocházejí z místních stromů, hub a plísní. Součástí výtrusů tedy byly i drobné částečky, které pomáhaly budoucím kapkám.

„Vědci už dříve věděli, že takové organické částečky mlhy, které sloužily ke vzniku místního deště, poletovaly nad Amazonií,“ dodává pro Science Pöhlker. „Co způsobovalo růst těchto částic, to byla velká záhada.“