Američané představili nejvýkonnější veřejně známý superpočítač

Titan nabídne výkon až 20 petaflops.

Titan nabídne výkon až 20 petaflops. Zdroj: ORNL photo, Jason Richards

Americké ministerstvo pro energii v pondělí představilo nový superpočítač. Dostal jméno Titan a vznikl přestavbou superpočítače Jaguár.

První část instalace superpočítače proběhla již před časem. Konečné práce dokončí pracovníci letos na podzim. Počítač je díky svému výkonu 20 petaflops nejvýkonnějším veřejně známým superpočítačem současnosti.

O prvenství ve výkonu tak přišla firma IBM a její americký superpočítač Sequoia, který letos v červnu obsadil první příčku v žebříčku nejrychlejších superpočítačů s výkonem až 16,32 petaflops. Společnost Cray v novém modelu Cray XK7 „Titan“, totiž využila procesory Opteron od AMD a grafické čipy Tesla od NVIDIA. Počítač stojí v Oak Ridge National Laboratory, kde zabírá plochu o velikosti basketbalového hřiště.

Superpočítač přišel americkou vládu na zhruba 100 milionů dolarů. I když je pětkrát energeticky účinnější než jeho předchůdce, jeho elektrická spotřeba je odhadována na 9 megawattů, což je pro představu stejný objem energie, kterou spotřebovává 9 tisíc domácností. Ke svému chodu počítač využívá 18 688 výpočetních uzlů, přičemž každý z nich je tvořen 16jádrovým procesorem AMD Opteron série 6200 a čipem NVIDIA Tesla K20.

Vědci doufají, že s pomocí superpočítače zvládnou vyvinout čistější a účinnější motory nebo rychleji účinkující a levnější léky. Pomoci by měl i s modelováním klimatu a očekává se, že by mohl pomoci i ve vývoji budoucích vysoce výkonných počítačů a lepších fotovoltaických materiálů.