Američané si udělali výlet. Z Frydku do Frýdku-Místku

Do Frýdku-Místku přijeli na návštěvu Joe Novosad a Bea Chalupa z texaského městečka Frydek. Sedmička byla při tom.

Před rokem zveřejnila Sedmička článek o malém městečku Frydek v Texasu, které nese název po městě na severní Moravě. Tamní obyvatelé mluví česky. Naučili je to jejich dědové a babičky, které do Zámoří kdysi přilákala vidina lepšího života. Sedmička je vyzpovídala a podala čtenářům podrobnou zprávu o tom, jak texasští Češi žijí a jaké dodržují zvyky. Joe Novosad a Bea Chalupa jsou s redakcí od té doby v pravidelném kontaktu, koncem listopadu přiletěli do Frýdku-Místku. Během své návštěvy Česka si udělali čas i na Sedmičku. „Těšíme se hlavně na to, že si procvičíme češtinu,“ vzkazoval Joe před příjezdem.

Ztraceni na Moravě

Je jedenáct hodin dopoledne a sedíme v restauraci na Růžovém pahorku. Osmaosmdesátiletý Joe má dorazit každou chvíli i se svou sestřenicí Beou. Během oběda se s nimi chce setkat několik lidí. Je tady překladatelka Simona Korytářová a také manželé Opělovi, kteří Texasany navštívili a několikrát Joea hostili i doma.
Všichni jsme na ně zvědaví. Jenže čas běží a oni stále nikde. „Do Frýdku-Místku měli přijet už v devět ráno. Vyráželi ze Zlína, kde má Joe předky. Ve Velké Lhotě měli oslavu sta let od založení farnosti a on u toho chtěl být. Vlastně proto si naplánoval výlet do Česka na listopad,“ vysvětluje Korytářová. Joeovi pomáhala sestavovat rodokmen. Ten jeho zasahuje nejen na Valašsko, ale také do Vratimova. Korytářová domluvila schůzku s vratimovskými předky už na ráno, avšak musela ji zrušit, protože Američané stále nedorazili. Kolem půl dvanácté se rozezní telefon a na displeji se objeví zahraniční číslo. „Katka, ahoj, my jsme zabloudili. Jeli jsme omylem do Prahy, ale už jsme v Ostravě. Pojedeme přes Příbor a brzy jsme u vás,“ omlouvá se Joe. Zhruba po hodině do dveří vchází lehce shrbený bělovlasý muž, elegantní dáma v letech a jejich přítel a řidič v jednom. Konečně se setkáváme.
Frýdečtí Američané si půjčili auto a spoléhali se jen na elektronickou navigaci. Ta je ale navedla špatně, takže bloudili po celé Moravě. Objímáme se a já jim předávám sbírku fejetonů Pavla Tomeše, aby si měli na čem procvičovat češtinu. Když přichází číšník, chtějí plzeňské pivo, nudlovou polévku a řízek. „Polévku mi dajte lokšovů a řízek s bramborem. My nemáme rohlíky, takže neděláme strúhanku. Maso obalujeme leda tak v kukuřičných cornflakes, a to není úplně ono,“ poučuje obsluhu Novosad.
V jídelním lístku je zajímá jen česká klasika. Vaří si ji i doma. Manžel Bey dokonce nakládá zelí do kameninového soudku a strouhá je na starém ručním struhadle.

Bacha na slivovici

Je vidět, že Texasané s tak studeným počasím nepočítali. „To je veliké překvapení. U nás máme okolo dvaceti stupňů. Pořád pracujeme na zahradě. Než jsme odjeli, tak jsem okopával záhony a motykou jsem zabil chřestýše,“ vypráví Joe a ukazuje všem fotku s mrtvým hadem.
Z Frýdku-Místku zamíří Američané rovnou do Prahy. Odtud chtějí podnikat výlety. Například do Českého Krumlova. Každý den mají nabitý program a asi po týdnu chtějí zamířit do Paříže. Trochu jim dělají starosti lahve se slivovicí, které ve Zlíně dostali.
Rádi by je dovezli až domů, ale bojí se, že je na letišti budou muset odevzdat. „My máme taky v Texasu trnky, teda švestky, ale kořalku pálíme z kukuřice. Ale dnes už to podomácku nikdo nedělá,“ říká Novosad. Z Česka si kromě slivovice Američané přivezou také spoustu fotek. Objektiv jejich příručních kompaktů stíhal zaznamenávat skoro vše, co se okolo dělo. Fotí se pro Sedmičku u cedule Frýdek-Místek. Symbolicky. V lednu frýdeckomístecká Sedmička zveřejnila na titulní straně podobný snímek u cedule v Texasu. Začíná foukat studený vítr a Novosad si naráží na hlavu teplou čepici. „To mám trénink na Vánoce,“ žertuje. Svátky stráví se svou ženou, která do Česka nemohla přijet, protože je nemocná. Na štědrovečerní tabuli nebude chybět ryba, ale bez salátu prý se obejde. „Nemám rád majonézu. Je na mě moc tučná,“ svěřuje se. Hlavní chod zají koláčkem od Bey. Ta ovládá recept na staročeské pečivo a ostatní obyvatelé Frydku si je u ní nechávají péct. „Peču pro všechny i vánoční cukroví. Až se vrátím domů, čeká mě hromada práce,“ uzavírá Američanka.