Americké prezidentské volby na Twitteru lámaly rekordy

Obama na Twitteru

Obama na Twitteru Zdroj: ctk

Prezidentské volby se staly nejsledovanější americkou politickou událostí na Twitteru. V úterý uživatelé odeslali na 20 milionů tweetů týkajících se souboje Baracka Obamy a Mitta Romneyho o Bílý dům, uvedl Twitter. Zájem o prezidentské volby na Twitteru dalekosáhle překonal dosavadní rekord této internetové sociální sítě, který v říjnu stanovila první předvolební debata mezi Obamou a Romneym. Tehdy uživatelé odeslali 10,3 milionu tweetů.

Američané svými příspěvky zaplavili kromě Twitteru i další sociální sítě. Na internetu se celý den objevovaly fotografie dokazující, že dotyční volili, prohlášení na podporu kandidátů či komentáře k průběžným volebním výsledkům.

Podle průzkumu institutu Pew Research Center, z nějž citovala agentura AFP, už téměř čtvrtina registrovaných voličů oznámila, pro koho hlasovali nebo pro koho hlasovat hodlají. Sociální sítě nyní přetékají vzkazy: „Volil jsem.“ někteří voliči ovšem na sociálních sítích zveřejnili i fotky svých hlasovacích lístků, což je v některých amerických státech nelegální.

„Právě jsem hlasovala a můj děda by byl tak hrdý!“ napsala na Twitteru uživatelka @She_Weezy2012 a doplnila to fotografií nálepkou „I Voted“ (hlasovala jsem) na šedé bundě. Na stejnou vlnu naskočil i zpěvák Lenny Kravitz, který si na účet na Twitteru vyvěsil fotografii s plackou: „Dneska jsem hlasoval!“

Už v rámci předvolební kampaně celebrity i mnozí další lidé využívali sociální sítě k mohutné podpoře jednotlivých kandidátů a snaze přesvědčit obyvatele, aby šli volit a pokusili se překonat rekord z předchozích prezidentských voleb, jichž se před čtyřmi lety zúčastnily dvě třetiny voličů.

Facebook v úterý zveřejňoval na špičce zpráv jednotlivých uživatelů informaci o tom, kdo z jejich přátel už hlasoval, a vyzýval je, aby se k nim připojili tím, že kliknou na tlačítko: „Jsem volič.“ Na jiné internetové stránce se pak otevřela mapa USA, která mimo jiné v reálném čase nabízí počet voličů, kteří se takto k volbám přihlásili.

Dvě třetiny z nich jsou podle statistik Facebooku ženy. Deset nejčastěji zmiňovaných výrazů na sociální síti v USA je nyní spojeno s volbami - včetně slov hlas, Obama, volby a Romney.

Někteří uživatelé zveřejnili na internetu fotografie, jak hlasují i se svými dětmi, což je iniciativa dosavadní první dámy Michelle Obamové. Ta voliče vyzvala, aby vzali své potomky do hlasovacích místností a ukázali jim tak, jak funguje demokracie.

Jiní se ke Twitteru a dalším sociálním sítím obrátili jako k prostředku, jak upozornit na problematické aspekty voleb. Mluvčí volební kampaně republikánského kandidáta Mitta Romneyho Ryan Williams zveřejnil fotografii hlasovací místnosti ve Filadelfii, která měla na stěně velký obraz Obamy se slovem „naděje“.

V některých státech není během voleb dovolena agitace. Williams později svůj příspěvek aktualizoval o fotku téže zdi, kde byl Obamův obraz zakrytý několika listy papíru, a doplnil ji poznámkou, že „to ještě není dostatečné“.