Americký operátor nabízí aplikaci, která pomůže s recyklací telefonů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Většina vysloužilých mobilních telefonů končí na skládkách, obsahují přitom cenné kovy, které je možné recyklovat. Americký operátor chce tento stav změnit. Zákazníkům nabízí mobilní aplikaci, která jim ukáže, za jakou částku operátor jejich starý přístroj vykoupí.

Recyklaci se vyhne 89 procent mobilních telefonů, vyplývá z dat americké vládní agentur EPA. Podle údajů z roku 2010 na skládkách skončilo 135 milionů mobilních telefonů o hmotnosti 17 200 tun. Z milionu zařízení přitom lze získat okolo 16 tun mědi, 350 kilogramů stříbra, 34 kilogramů zlata a 15 kilogramů paladia. Nejde přitom jen o plýtvání surovinami – kovy často pocházejí z neklidných oblastí Afriky, kde jejich těžba pomáhá financovat několik probíhajících konfliktů.

Verizon chce proto své zákazníky motivovat, aby telefony zbytečně nevyhazovali. Přestavil zdarma šířenou aplikaci Value Mobile Device Recycling, která klientům prozradí aktuální cenu jejich telefonu. Lidé pak mohou vysloužilý přístroj donést na pobočku Verizonu a za určenou sumu ho prodat zpět operátorovi.

Zpětný výkup mobilních telefonů není v USA žádnou novinkou. Už několik let jej nabízejí mobilní operátoři AT&T a Sprint, internetový obchod Amazon či řetězec prodejen s elektronikou Best Buy. Předloni podobné programy vynesly 900 milionů dolarů, a předpokládá se, že během několika let obraty dosáhnou miliard.

Mnoho zákazníků ale tyto nabídky odmítalo kvůli jejich komplikovanosti. Majitel musel vyplnit dotazník popisující stav telefonu, poté jej zaslat do výkupu a pak čekat několik týdnů, aby své peníze získal ve formě poukazu na slevu na zboží nebo kreditu na zákaznickém účtu.

Podobně vypadal i dosavadní program výkupu Verizonu a odpovídal tomu i zájem zákazníků. Svůj telefon v roce 2012 zrecyklovalo 28 procent z nich. Neuvědomělejší byli klienti Sprintu se 44 procenty recyklovaných telefonů, propadli zákazníci AT&T s 11,5 procenta.

Právě to chce Verizon změnit. Nová aplikace telefon ohodnotí během necelé minuty a majitel za něj dostane peníze v hotovosti v okamžiku prodeje.

Kromě zisku z prodeje drahých materiálů má recyklování i další výhody. Díky opětovnému použití vzácných kovů, mědi a plastů se do životního prostředí dostává méně znečišťujících látek a klesají také emise, které by jinak vznikly při těžbě a zpracovávání surovin, píše deník The Guardian.