Amnestie na zbraně: lidé přinesli i samopal od Stalingradu

Ozbrojená část národa legalizovala zbraně, o kterých policie nevěděla. Na Kladensku lidé odevzdali hlavně brokovnice a revolvery.

Kladenští patřili při letošní zbraňové amnestii, která skončila poslední červencový den, k nejpilnějším. Přinesli téměř desetinu všech „amnestovaných“ zbraní ve Středočeském kraji. Z celkem 953 kusů jich policisté jenom v kladenském okrese zapsali 115. K tomu 1200 nábojů.
Lidé odevzdávali většinou nalezené válečné zbraně, zbraně po předcích nebo repliky perkusních revolverů. Ty mohli do roku 1995 držet bez registrace.
„Odevzdal jsem perkusní revolver a brokovnici po dědovi, který ji měl doma schovanou po svém tátovi. Brokovnice by asi ještě vystřelila, ale já ji chci mít evidovanou jen jako starožitnost, abych si nemusel zařizovat zbrojní průkaz,“ řekl František Kulík ze Švermova.
S takzvanými zákeřnými střelnými zbraněmi, například vystřelujícími vycházkovými holemi nebo propisovačkami, se kladenští policisté při amnestii nesetkali.
Ilegálních kulovnic, brokovnic, pistolí i revolverů lidé na Kladensku letos odevzdali téměř čtyřikrát více než při minulé amnestii.

Nejstarší zbraní je brokovnice z 19. století

„Policisté se při vypisování potvrzení o odevzdání na nic ptát nesměli. Ale lidé občas sami vyprávěli, že měli zbraň doma jako dědictví, našli ji při rekonstrukci domu nebo ukrytou na pozemku,“ vysvětlil původ většiny odevzdaných zbraní Milan Sklenář z kriminalistického ústavu.
Lidé policistům na Kladensku nosili jednu, maximálně dvě zbraně najednou. Údajně pouze jeden člověk přinesl v Kladně za dobu trvání amnestie více než dva kusy.
„Tuším, že odevzdal dvě dlouhé a jednu krátkou zbraň,“ řekla Iva Šperňáková z kladenské policie.
Mezi nejstarší zaevidované zbraně patří brokovnice zvaná Levoška. Vyrobili ji ke konci 19. století a spadá už do zbraní historických, na které se nevztahuje povinná registrace.
Zřejmě nejzajímavější byla pistole nazývaná Čézeta ráže devět milimetrů, kteá byla složená v továrně z typů 22, 24 a 27. Podle odborníků stojí na oficiálním trhu kolem čtyřiceti tisíc korun. Ve zbrojovce ani na trhu není ke koupi.

Samopal na Kladensku zanechal ruský voják

Fanoušky druhé světové války by zřejmě potěšil pohled na slavný ruský samopal Sudajev PPS 43. Zbraň začali Sověti vyrábět v roce 1942 ve Stalingradu. Na Kladensku ho údajně zanechal ruský voják. Na volném trhu se dá zbraň koupit do šesti tisíc korun.
„Nejvíc zbraní nosili lidé v červenci a v únoru, tedy na počátku a ke konci platnosti amnestie. Zatím jsme mezi nimi neobjevili žádnou, s níž byl spáchaný trestný čin,“ řekla Šperňáková.
Každý, kdo zbraň odevzdal, má několik možností, jak s ní dál naložit. Pokud má zbrojní průkaz, nechá zbraň zaregistrovat. Pokud ne, může do dvou měsíců od odevzdání požádat o vydání zbrojního průkazu. Majitel bez zbrojního průkazu může zbraň prodat nebo převést na jiného vlastníka.
Kulomety či samopaly musí jejich majitel znehodnotit, aby z nich nebylo možné vystřelit. Zbraň, o kterou se nikdo nepřihlásí, propadá státu.