Analýza: Nejvyšší možná sázka Dellu

Sídlo Dellu v Texasu

Sídlo Dellu v Texasu Zdroj: Eustress via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ekonomičtí novináři mají ve zvyku říkat o každé větší korporátní fúzi, že je zásadní. Nebo převratná. Není divu, bývá to velmi viditelná událost, její podstatu není těžké vysvětlit a létají tam miliardy dolarů. Často však jde o pomíjivou záležitost, která se sice dotkne lidí z obou firem, ale trhu jako celku nikoli.

V jednom případě je to ale jinak. Akvizice EMC společností Dell je důležitá nejen proto, že je v IT oboru historicky zdaleka největší – 67 miliard dolarů je skoro třikrát víc, než kolik zaplatil v roce 2001 Hewlett-Packard za Compaq. Především však tento obchod významně posouvá rovnováhu sil.

Pokud nepracujete přímo v IT, pak je docela možné, že EMC je největší z firem, o nichž jste nikdy neslyšeli. Výrobky s jejím logem totiž najdete hlavně za zamčenými dveřmi datových center. EMC působí ve dvou oblastech, které bývaly navzájem zcela oddělené, ale už delší dobu se sbližují, mimo jiné právě zásluhou této společnosti.

Jde o paměťové subsystémy neboli datová úložiště /zjednodušeně řečeno vysokokapacitní disky, i když technické řešení bývá mnohem důmyslnější/ a virtualizační software, kterým se zabývá VMware, plně vlastněná dceřiná společnost EMC.

Virtualizace spočívá v přemístění „inteligence“ zařízení do softwaru, zatímco hardware je standardizovaný a jednoduchý jako cihly na stavbě. Z chytrého softwaru a komoditního hardwaru se dá poskládat mnohem levnější a výkonnější datacentrum než dříve.

Dell svým velkým obchodem zabírá pole, které jiní vyklidili. Možná udělali velkou chybu. A možná ji dělá Dell, protože fúze nebude snadná

A po datových centrech je poptávka. Jsou to továrny dnešní doby, továrny na informace. Díky nim, neviditelným a v pozadí, funguje váš vyhledávač, aplikace ve vašem mobilním telefonu a ve stále větší míře vlastně celá moderní ekonomika.

Dell je tradičně především dodavatelem onoho komoditního hardwaru. Jeho větší konkurenti, hlavně HP a IBM, se svých výrobních závodů postupně zbavují, protože je nedokážou provozovat levně.

Dell se nyní vydal jinou cestou a bude vyrábět vlastně vše, co do datacentra potřebujete. Přesněji tedy skoro vše, protože velmi důležité jsou i technologie mimo IT, třeba chlazení. Zabírá tedy pole, které jiní vyklidili. Možná udělali velkou chybu.

Parní válec Michaela Della

A možná ji dělá Dell, protože sloučení firem nebude snadné. Mnohé produktové řady Dellu a EMC se překrývají. Dell se předloni stáhl z burzy, což ho stálo 25 miliard dolarů v hotovosti. Dnes se na nákup EMC musí zadlužit, a sází tedy na jedinou kartu. Silicon Valley je dnes plné start-upů, které řeší jak virtualizaci, tak datová úložiště novými a netradičními způsoby.

Technologie Dellu i EMC jsou velmi solidní, ale také velmi tradiční. Podminovat je nebo obejít jejich pozice je zcela určitě možné. Každá fúze navrch vede k tomu, že někteří nespokojení lidé odejdou. Často i ti nejlepší. Mohou posílit právě tuto mladou, pružnou a dost nebezpečnou konkurenci.

Tu bude Dell muset nejspíš skupovat a to nebude levné. Na druhé straně nejtěžší hlavu by nyní měli mít další tradiční dodavatelé datacenter – Cisco, NetApp, Citrix. Řítí se na ně parní válec, v jehož kabině sedí Michael Dell, většinový vlastník své firmy. Vybudoval ji kdysi z pokoje na koleji. A teď hraje nejvyšší hru svého života.

Autor je analytikem IT