Antimonopolní úřad předal stížnost na CETIN ČTÚ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) předal případ možného zneužití dominantního postavení na trhu pevného internetu xDSL, kterého se měla dopustit Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ). Vlastní řízení antimonopolní úřad nezahájil. CETIN vlastní stejné jako 02 skupina PPF. ÚOHS měl případ na stole na základě podnětu konkurenčního Vodafonu.

„Případ se spíše týká otázek stanovování cen, což je působnost odvětvového regulátora. Neříkáme, že se nic nestalo. Myslíme si ale, že jde o cenové ujednání, které má na starosti cenový regulátor,“ řekl místopředseda ÚOHS Hynek Brom. ČTÚ se s předaným případem podle mluvčího Martina Drtiny napřed podrobně seznámí a teprve poté se k němu bude moci vyjádřit.

Podle Vodafonu CETIN svou novou velkoobchodní nabídkou porušuje principy hospodářské soutěže a jako dominantní hráč diskriminuje alternativní operátory na trhu. V nové velkoobchodní nabídce CETIN zvýšil cenu za zřízení jedné přípojky xDSL z jedné koruny na 1258 korun a zdražil i některé další služby.

Podmínky nastavené v nové velkoobchodní nabídce jsou podle Vodafonu výhodné pouze pro operátory s velmi širokou zákaznickou bází, tedy především pro vlastnicky propojenou společnost O2. Vodafone musel zvýšení velkoobchodních cen promítnout do svých koncových cen, a proto od poloviny února zavedl aktivační poplatek pro nové zákazníky xDSL ve stejné výši, jako mu začal účtovat CETIN.

Odmítnutí kritiky

CETIN zatím kritiku odmítal. Tvrdil, že přistupuje ke všem svým zákazníkům rovným a férovým způsobem. „Protože mezi společností CETIN a Vodafone aktuálně probíhají obchodní jednání, která nejsou ukončena, považujeme stížnost za nepřípustný nátlak. Bohužel, vyvolávání obchodních sporů a stížnosti na nejrůznější strany se zdají být v poslední době pilířem obchodní strategie Vodafone,“ řekla v únoru mluvčí CETIN Tereza Gáliková.

Vodafone zažaloval O2 ještě před oddělením CETIN kvůli škodě 385 milionů korun vzniklé v důsledku zneužívání dominantního postavení O2 na trhu xDSL. O2 tehdy uvedla, že považuje žalobu za neoprávněnou a spekulativní.

CETIN vznikl loni oddělením pevných a mobilních sítí a datových center od operátora O2. CETIN poté začal svou infrastrukturu na velkoobchodním základě nabízet nejen O2, ale i dalším operátorům na trhu. Nyní jedná o uzavření smluv s několika dalšími firmami. Majoritním vlastníkem CETIN i O2 je PPF Petra Kellnera.