Aplikace Uber je v Londýně legální, rozhodl regulátor

web Uber

web Uber Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

Chytrý telefon není taxametr, rozhodl londýnský dopravní regulátor. Firma Uber, jež zprostředkovává kvazi-taxislužbu, tak má v britské metropoli zelenou - prozatím.

Úspěch ve sporu o netradiční taxislužbu, již zprostředkovává firma Uber ve stále rostoucím počtu světových měst, se ve čtvrtek 3. června významně přiklonil ke kalifornské firmě. Její odpůrci - především z řad taxikářů - si naopak připsali porážku, alespoň na evropském poli velmi citelnou. Důvodem je skutečnost, že londýnský dopravní regulátor Transport for London oznámil po obsáhlých právních konzultacích, že provoz Uberu je na území britské metropole legální.

Uber zprostředkovává pomocí smartphonové aplikace kontakt mezi zákazníky, kteří poptávají dopravu, a řidiči automobilové flotily luxusních automobilů, kteří nabízejí dopravu obvykle až o polovinu levnější, než za kolik jezdí licencovaní taxikáři. Firma spustila provoz v roce 2010 v San Francisku. Od té doby začala působit v řadě velkých amerických měst - a v řadě z nich zase musela přestat (například ve Washingtonu a New Yorku), podle toho, jak silná je tamní taxikářská lobby.

Kdo je taxikář?

Uber tvrdí, že jeho řidiči neprovozují taxislužbu, nýbrž zhruba „smluvní přepravu“, a nepodléhají proto omezením, která se na taxikáře vztahují.

V Londýně se spor s tamní Asociací licencovaných řidičů taxi (LTDA) zúžil na debatu o tom, že taxikář se pozná podle toho, že používá taxametr, kdežto smluvní přepravce ne. Vozidla, jimiž Uber jezdí, taxametr fyzicky nemají. Firemní mobilní aplikace však sbírá data o tom, jak daleko řidič se zákazníkem dojel a jak dlouho mu to trvalo; podle toho spočítá cenu služby.

Zástupci LTDA tvrdí, že taková aplikace ve skutečnosti je taxametrem. Uber naopak argumentuje, že taxametr musí být namontovaný v autě, jinak to žádný taxametr není; a kdo nemá taxametr, nemůže být taxikář, protože taxikáře přece dělá taxikářem právě taxametr.

"Máme právní problém"

Londýnský starosta Boris Johnson k tomu řekl následující: „To je hrozně těžké. Šli jsme s tím za soudci s žádostí o předběžné vyjádření. Došlo to až k otázce, jestli je aplikace Uberu ekvivalentem taxametru či nikoli. Chápu, proč se moji učení kolegové mohou domnívat, že je, protože měří ujetou vzdálenost a kalkuluje jízdné. Ale pak jsou tu jiná právníci, kteří tvrdí opak - a to jsou ti, kteří poradili regulátorovi. Takže máme na krku právní problém.“

Protože LTDA podala na Uber trestní oznámení, celou věc bude teď řešit britská justice. Do té doby však má Uber v Londýně zelenou.