Apple čelí další pokutě, za porušování patentu má zaplatit přes 300 milionů dolarů

Fronta na nový iPhone 6 před Apple store v Berlíně

Fronta na nový iPhone 6 před Apple store v Berlíně Zdroj: ctk/AP

Představení nových Apple Watch
Šéf Applu Tim Cook na začátku prezentace
Podle Tima Cooka jeho podřízení v Applu nejlépe vědí, co si klienti přejí
Apple představuje nové produkty. Šéf společnosti Tim Cook. (9. září 2014)
Nové vizualizace budoucího sídla Applu
9
Fotogalerie

Technologická společnost Apple se dostala do dalších problémů. Poté, co Evropská komise v srpnu firmě přikázala doplatit daně v Irsku, stanul Apple před soudem v americkém Texasu. Podle jeho pátečního rozhodnutí má Apple zaplatit škodu v hodnotě 302,4 milionu dolarů (asi 7,3 miliardy korun). 

Apple zažalovala americká společnost VirnetX, která vlastní přibližně osmdesát různých patentů, především v oblasti zabezpečení internetu a telekomunikačních sítí. Jedná se tak o jednoho z lídrů v celém oboru.

V současnosti pro firmu pracuje přibližně dvacet softwarových inženýrů, podle vyjádření společnosti jejich patenty pramení především z projektů, které dělala pro americkou CIA. Celý proces se týká telefonní aplikace FaceTime, kterou Apple používá, a jež má obsahovat dva patentované bezpečnostní prvky právě firmy VirnetX.

Celý spor začal v roce 2010, kdy VirnetX podal k texaskému soudu žalobu. Ta původně zmiňovala porušování dokonce čtyř patentů, v roce 2012 padl v kauze první verdikt. Ten přikázal Applu uhradit částku v hodnotě téměř 370 milionů dolarů, odvolací soud však rozsudek zpochybnil. Poukázal především na nesprávný postup při výpočtu finanční náhrady.

V roce 2014 se tedy konalo další soudní řízení, ve kterém porota výši škody vyčíslila na 625,6 milionu dolarů, údajně kvůli tomu, že porušování patentů se dopouštějí také nová zařízení společnosti Apple. Soudce, který případ rozhodoval, však spojování kauz označil za zavádějící, ve včerejším jednání tak zatím rozhodl pouze o pokutě za doposud uzavřené kauzy starších zařízení.

Celý případ tak zatím nekončí, soud chce ještě zkoumat, zda nemohlo dojít k dalším škodám v rámci tohoto případu. VirnetX rovněž podal žalobu proti porušování patentů na novějších zařízení. U nich se má týkat také aplikace Applu iMessage. Zatím však rozhodnutí o zaplacení škody není konečné, výsledný verdikt by měl znovu vynést odvolací soud po posouzení celé kauzy patentovým úřadem, který doposud nevynesl žádný finální závěr.

Zisky firmy VirnetX podle Bloomberg.com závisí především právě na výnosech ze starších patentů. V roce 2014 se společnost soudila například s americkým Microsoftem, který část jejího softwaru využíval ve své aplikaci Skype. Podle rozhodnutí soudu musel Microsoft následně jako náhradu škody vyplatit 23 milionů dolarů.