Apple chce být stoprocentně zelený. Následují ho i další technologické firmy?

Solární elektrárna, ilustrační foto

Solární elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Apple v minulosti nepatřil k firmám, které by hrály na ekologickou strunu. Vysloužil si za to kritiku ze strany vládních organizací i Greenpeace. V letech 2006 a 2007 sklidil negativní reakce především kvůli toxickým materiálům, které používal ve svých počítačích i prvním iPhonu. Změny však nastaly kolem roku 2010 a především po nástupu Tima Cooka do čela společnosti. Cook začal stále častěji mluvit o zodpovědnosti za životní prostředí, která se k dominantní pozici Applu váže.

Za jeden z výsledků můžeme považovat pondělní prezentaci, na níž dostala ekologie značnou porci času. Za Apple hovořila Lisa Jacksonová, viceprezidentka pro životní prostředí, která přišla do Applu v roce 2013 z Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). Tedy z agentury, která byla jedním z největších kritiků Applu v minulých letech. A kam se tedy Apple od roku 2010 posunul?

Stoprocentně zelený

Apple se v roce 2012 zavázal, že bude pro napájení kompletní infrastruktury továren, kanceláří i Apple Storů používat pouze energii z obnovitelných zdrojů. Aktuálně se mu daří zelenou energií zásobovat 93 % infrastruktury, přičemž ve Spojených státech, Číně, ale i v Česku nebo dalších dvaceti zemích světa je to sto procent.

Vsází především na solární energii, takže v Číně vybudoval obří solární farmu, která má výkon 40 megawattů, čímž převyšuje spotřebu v čínských kancelářích i obchodech Applu. Aktuálně začíná společnost budovat další solární elektrárny na třech místech v Číně, které by měly po dokončení produkovat 200 MW.

Tím se dostáváme k nejpalčivějšímu tématu dodavatelů Applu, mezi nimiž dominuje především gigantický Foxconn produkující především iPhony. I když totiž bude běžet kompletní infrastruktura Applu na zelenou energii, výroba samotných zařízení svoji spotřebou několikanásobně překoná spotřebu celé společnosti. O to se má postarat obří projekt, který v roce 2018 odstartuje Apple společně s Foxconnem v provincii Che-nan. Cílem má být solární produkce čtyř set megawattů energie – víc než vyžaduje kompletní výroba telefonů iPhone v továrnách Foxconnu. Jen pro srovnání – celkový výkon fotovoltaických elektráren v Česku je asi 2 126 MW.

Zelený Intel i Microsoft

Technologické společnosti patří bez debat k největším spotřebitelům elektrické energie. Proto je bezpodmínečně nutný zodpovědný přístup, který sníží dopady na životní prostředí, za nimiž stojí neekologická výroba energie. Agentura pro ochranu životního prostředí z toho důvodu uvádí seznam společností s největší spotřebou zelené energie ve Spojených státech a také podíl jejího využití.

Není velkým překvapením, že se v první desítce nachází hned pět technologických společností, kterým vévodí Intel s roční spotřebou 3 107 megawatthodin. Ta pochází kompletně z fotovoltaických a větrných elektráren. Fungování čistě na zelenou energii dále deklaruje Microsoft a Apple. Jak si vedou další technologické společnosti ve Spojených státech, si můžete prohlédnout na následujícím grafu.

Podíl energie z obnovitelných zdrojů u jednotlivých technologických firem v USA (zdroj: EPA)

Podíl energie z obnovitelných zdrojů u jednotlivých technologických firem v USA (zdroj: EPA)Podíl energie z obnovitelných zdrojů u jednotlivých technologických firem v USA (zdroj: EPA) | Repro Zive.cz

Google především pro napájení datových center využívá asi 34 % energie z obnovitelných zdrojů s tím, že by do roka 2025 chtěl toto číslo ztrojnásobit. Gigant z Mountain View se však na zelenou energii zaměřuje především z širšího hlediska – každoročně investuje desítky milionů dolarů do elektráren soukromých firem – z největší části solárních a větrných a doposud do tohoto odvětví vložil téměř 2,5 miliardy dolarů. Výkon jím financovaných elektráren dosahuje 2,9 GW, který se stará o napájení stovek tisíc domácností.

Ivanpah Solar Electric - solární elektrárna, do níž investoval Google 168 milionů dolarů (zdroj: Ibtimes.com)Ivanpah Solar Electric - solární elektrárna, do níž investoval Google 168 milionů dolarů (zdroj: Ibtimes.com) | Repro Zive.cz Ivanpah Solar Electric - solární elektrárna, do níž investoval Google 168 milionů dolarů (zdroj: Ibtimes.com)

U Amazonu tvoří největší část spotřeby datová centra – čtvrtina z nich je přitom napájena z obnovitelných zdrojů energie. Do konce roku 2016 by to mělo být celých 40 procent. Podobný rozvoj plánuje i Facebook, který uvádí, že chce mít do konce roku 2018 polovinu veškeré spotřebované energie ze zelených zdrojů.

Další z technologických gigantů – Microsoft, těží především z hotových projektů, které postupně skoupil. V roce 2013 to byla farma větrných elektráren s celkovým výkonem 110 MW, a o rok později větrné elektrárny s výkonem 175 MW, které napájí datové centrum v Chicagu společně se 70 tisíci domácností.

Recyklujte nejen iPhony

Další část pondělní prezentace patřila recyklaci použitých zařízení, jejichž počet bude vzhledem k miliardě aktivních zařízení Applu rovněž obrovský. Není proto divu, že se z ekologického i ekonomického důvodu Apple pouští do projektů jako je aktuální Renew. V rámci něj je možné do Apple Storu přinést použité zařízení (iPhony, Macy, ale i třeba PC) a obdržet za něj odměnu v podobě kreditu na Apple Store – v některých případech to mohou být i tisíce dolarů. Za ty může být zakoupeno nové zboží – ať už Applu nebo partnerských značek v rámci Apple Storů.

Funkční stroje mohou skončit jako tzv. refurbished, které jsou i v rámci oficiálních obchodů prodávány jako repasované. A pokud se bude jednat o nefunkční zařízení, bude recyklováno tak, aby mohla být co největší část materiálů znovu použitá třeba k výrobě nové elekroniky nebo solárních panelů.

A v této souvislosti si Apple připravil zajímavé video, na němž ukazuje robota s označením LIAM. Ten se postará o superrychlou demontáž iPhonů 6S a oddělení zpracovatelných částí. LIAM má 29 robotických paží a za hodinu dokáže zpracovat 350 telefonů.

Aktuálně provozuje Apple první jednotku v Kalifornii, postupně by se však taková zařízení měla dostat například i do Francie a především pro další zařízení než je nejnovější iPhone.

Nevděčná ekologie

V roce 2014 se investoři postavili proti šéfovi Applu, který oznámil další investice v oblasti ekologie, a žádali po vedení společnosti jejich snížení. Na výtky akcionářů odpověděl Tim Cook jednoznačně: „Pokud ode mě očekáváte pouze rozhodnutí zvyšující vaše zisky, zbavte se akcií Applu.“ Ty potom mimochodem opravdu o několik procent klesly.

Z tohoto a podobných kroků je patrné, že osobnosti ve vedení obřích technologických společností nejsou pouhými byznysmeny a plně si uvědomují zodpovědnost za stav životního prostředí, které svými aktivitami reálně mění. Projekty Applu, Googlu, Microsoftu, ale třeba i Cisca nejsou pouhými mediálními pózami, které by ostatně příliš nefungovaly – ekologie zdaleka nepatří k mainstreamovým tématům.

Pod hlavičkou nejznámějších společností tedy nevznikají jen zmíněné solární či větrné farmy, ale třeba i hektary lesa rychle rostoucích dřevin k výrobě papíru pro balení produktů nebo vodní mikroelektrárny. Technologické firmy, které patří k nejprogresivnějším, by těmito projekty měly jednoznačně vytyčit cestu, kterou se bude ubírat průmysl nejen v tomto odvětví a nejen v naší západní civilizaci.

Jakkoliv jsou totiž tyto aktivity chvályhodnými, za továrnu světa se nepovažují ani Spojené státy, ani Evropa, ale rozvojový svět na východě. Právě tam by tedy měla směřovat další vlna ekologických aktivit. Apple s nimi již začal.

Článek vyšel na webu Živě.cz