Apple chystá první dluhopisy v eurech

Apple představuje nové produkty (9. září 2014)

Apple představuje nové produkty (9. září 2014) Zdroj: CTK

Technologický gigant Apple chystá prodej prvních dluhopisů v jiné než dolarové měně. Kalifornský výrobce iPhonu a dalších zařízení chce tentokrát vydat cenné papíry v eurech. Manažery emise mají být banky Deutsche Bank a Goldman Sachs.

Apple prý využije prostředky získané prodejem bondů například na zpětný odkup akcií či výplatu dividend, informoval web deníku The Wall Street Journal (WSJ).

Podle oficiálních dokumentů by mělo jít o dvě tranše se splatností osm a dvanáct let, přičemž výnosy se mají údajně pohybovat v rozmezí 1,1 procenta a 1,7 procenta.

Technologická firma dá přednost Evropě před Amerikou patrně kvůli nižším základním úrokovým sazbám, uvedl web CNBC.com. Podobný desetiletý dluhopis v dolarech totiž slibuje výnos přes tři procenta, dodává.

Apple, aktuálně nejcennější značka světa, se k dluhopisům vrací už potřetí. Vůbec první emisi vydala společnost na jaře loňského roku. Firma tehdy upsala cenné papíry za 17 miliard dolarů (zhruba 333 miliard korun podle tehdejšího kurzu). Šlo o největší úpis korporátních dluhopisů mimo bankovní sektor v historii. V dubnu letošního roku upsal Apple na dluhopisovém trhu dalších 12 miliard dolarů (266 miliard korun).

Tržby Applu rostou lépe, než se čekalo

Tržby americké technologické společnosti Apple za čtvrté čtvrtletí jejího fiskálního roku dosáhly 42,1 miliardy dolarů a předčily tím očekávání analytiků. Vzhůru je tlačil zvláště úspěšný prodej nové generace chytrých telefonů iPhone 6 a iPhone 6 Plus, jichž si lidé koupili téměř o půldruhého milionu kusů více, než se předpokládalo.

Společnost dosáhla čistého zisku 8,5 miliardy dolarů, což je více než třináctiprocentní meziroční nárůst. Zisk na akcii činil dolar a 42 centů, což bylo o 11 centů více, než očekávali analytici.