Apple, Google a další si hlídaly zaměstnance. Mají zaplatit 415 milionů jako odškodné

Google

Google Zdroj: ctk/AP

Technologické firmy Apple, Google, Adobe a Intel zřejmě svým zaměstnancům zaplatí 415 milionů dolarů jako odškodné za kartelovou dohodu. Před lety se dohodly, že si nebudou navzájem „krást“ zaměstnance. Svým jednáním tak zkomplikovaly možný profesní růst desetitisícům lidí, tvrdí soud.

Celá kauza vyšla najevo už v roce 2010. Technologické firmy se v letech 2005 až 2009 domluvaly, že si cenné zaměstnance nebudou navzájem „přetahovat“ lepšími platovými nabídkami. K pochybnému závazku se tehdy připojila také filmová studia Pixar, Lucasfilms (obě nyní vlastní Disney) a Intuit.

Případ z velké části stál na e-mailové korespondenci, kterou mezi sebou vedli někdejší šéf Applu Steve Jobs, bývalý ředitel Googlu Erich Schmidt a další lidé. Jobs byl prý tahounem celé dohody a podle The Economic Times si tvrdě hlídal talentované zaměstnance. „Pokud najmete jednoho z těchto lidí, znamená to válku,“ varoval Jobs Google v jednom z mailů.

Jak uvedl soud, jmenované společnosti svým počínáním ovlivňovaly pracovní mobilitu a v důsledku toho i růst platů. Kartelová dohoda prý mohla poškodit zhruba 64 600 zaměstnanců, odhadla žaloba.

Jak firmy uzavíraly kartelové dohodyJak firmy uzavíraly kartelové dohody | lieffcabraser.comJak firmy uzavíraly kartelové dohody

415 milionů akceptují obě strany

Intuit a Disney v roce 2013 vyplatily odškodné 20 milionů dolarů. Technologické firmy loni nabídly 324 milionů dolarů. To ale soudkyně Lucy Kohová odmítla. Jak argumentovala, poměrným srovnáním by poškození zaměstnanci Applu a Googlu dostali daleko méně než pracovníci Disney. V srpnu 2014 uvedla, že za přijatelnou částku považuje „přinejmenším 380 milionů dolarů“.

Kauzu by nakonec mohla uzavřít aktuální nabídka odškodného ve výši 415 milionů dolarů. Částka je prý akceptovatelná pro obě strany. Nyní se čeká na rozhodnutí soudu. Zástupci Applu, Intelu i Adobe odmítli celou záležitost komentovat. Mluvčí Googlu nebyl k zastižení.

Jedna z nejtrapnějších epizod v historii Silicon Valley – jak aféru pojmenovaly The New York Times - by tak mohla po letech definitivně skončit.