Apple vykupuje vlastní akcie, utratil 14 miliard dolarů

Šéf firmy Apple na prezentaci

Šéf firmy Apple na prezentaci Zdroj: CTK/AP

Apple v posledních dvou týdnech nakoupil vlastní akcie v hodnotě 14 miliard dolarů. Reaguje tak na vlastní nevalné hospodářské výsledky v prvním čtvrtletí svého finančního roku.

Akcie za 12 miliard dolarů Apple nakoupil prostřednictví programu zrychleného nákupu, zbylé dvě miliardy dolarů utratil na volném trhu, řekl deníku Wall Street Journal šéf Applu Tim Cook. Zrychlený nákup obvykle probíhá prostřednictvím investiční banky.

Podle Cooka byl Apple překvapen osmiprocentním propadem akcií, ke kterému došlo poté, co firma na konci ledna oznámila neočekávaně nízké prodeje telefonů iPhone a varovala, že i právě probíhající čtvrtletí bude zřejmě ve srovnání s minulým rokem slabší.

Včetně poslední vlny výkupu Apple za posledních 12 měsíců nakoupil vlastní akcie v hodnotě 40 miliard dolarů. Cook to označil za rekord mezi podobně velkými společnosti. „Znamená to, že sázíme na Apple. Znamená to, že skutečně věříme tomu, co děláme a co se chystáme udělat,“ dodal.

Akcie Applu v posledních pěti letechAkcie Applu v posledních pěti letechAkcie Applu v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Apple už dříve oznámil, že vykoupí vlastní akcie v hodnotě 60 miliard dolarů. Podle některých investorů je to ale stále málo. Carl Icahn, který vlastní akcie firmy za čtyři miliardy dolarů, se snaží firmu přesvědčit, aby více využívala svých 160 miliard dolarů v hotovosti. Na valné hromadě na konci února požádá ostatní akcionáře, aby hlasovali pro další zpětný odkup akcií za 50 miliard dolarů.

Podle Cooka se Apple chce „přizpůsobit dlouhodobým zájmům investorů, ne krátkodobým investorům“. „třeba zítra objevíme obrovskou společnost, kterou budeme chtít koupit, nebo se na akciových trzích stane něco neočekávaného,“ dodal.

Apple nikdy nevynikal velkými akvizicemi, firma naráz utratila nanejvýš miliardu dolarů. Za posledních 21 měsíců Apple převzal 15 menších společností, uzavřel Cook.