Archeologové našli kosti, patrně Mojmírovců, i malované omítky

Dřívější nález z Mikulčic u Hodonína, ilustrační foto

Dřívější nález z Mikulčic u Hodonína, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Archeologové objevili při vykopávkách ve čtvrtém kostele velkomoravského hradiště Valy u Mikulčic na Hodonínsku kosti, a to patrně členů vládnoucího rodu Mojmírovců, i cenné zbytky malovaných omítek. Ukryty byly pod hliněnou podlahou chrámu, z něhož se dochovaly jen základy.

Mikulčice patřily k hlavním centrům Velké Moravy. Podle některých legend byly patrně jejím hlavním městem Veligradem, který se dosud nepodařilo objevit. Centrum hradiště tvořil knížecí palác a 11 kostelů. Archeologové je zkoumali už v 50. letech minulého století, teď se na tato místa vrátili.

Záhadou čtvrtého kostela byla údajná hrobka v jeho jižní části. Vědci tam kdysi našli proláklinu. Vznikla domněnka, že jde o hrobku. To se ale nyní nepotvrdilo. Patrně šlo jen o jámu na potraviny, která byla před stavbou chrámu zasypána. Navážka postupně klesla a vznikla prohlubeň, uvedl vedoucí výzkumu Lumír Poláček.

Větší radost udělala archeologům severní část kostela. V ní se skutečně hrobka nacházela. Kostry byly objeveny už před lety. Opětovné prohledání tohoto místa vedlo nyní k nálezu 20 kostí. Uvnitř kostelů se pochovávala jen společenská elita, tedy patrně členové rodu Mojmírovců, kteří vládli Velkomoravské říši.

Půda ukrývala i kusy malované omítky, která zdobila kostel. Jsou na nich patrné geometrické ornamenty. „Výmalba se patrně sesunula a pak byla zahrnuta hlínou. V takovémto stavu jsme ji nyní našli poprvé,“ doplnil vedoucí výzkumu. Ani nové poznatky ale neodpověděly na otázku, jak vlastně výmalba vypadala. Neví se, zda šlo jen o moraziky, nebo složitější figurální kresby.

Vědci už opětovně zkoumali knížecí chrám, baliziku a několik kostelů. V příštím roce je čeká bádání v pátém, šestém a devátém kostele. Především výzkum posledního z nich by podle Poláčka mohl přinést zajímavé poznatky.