Archeologové slibují: Záchranu nezdržíme

Z ostudy města znovu mezi chlouby Karlových Varů. Cesta proměn Národního domu potrvá jeden rok.

Národní dům v Karlových Varech se po vleklých sporech dočká opravy.

Pravděpodobně ji ale pozdrží archeologické průzkumy, přestože archeologové slibují, že nebudou rekonstrukci zbytečně brzdit.

Každá podobná stavba totiž vyžaduje archeologický průzkum nebo alespoň dohled. Lidé z firmy ArcheoBohemia nyní provedou pod chystaným obchodním domem vedle Národního domu celoplošnou sondáž, aby zjistili, jestli je potřebný další výzkum.

Z pěti sond, kterými území prozkoumal stavitel firma Baustav se totiž ve dvou objevilo historické základové zdivo. „Sondy objevily pískovcové základy. Určitě nejde o středověk, ale novověk, sedmnácté až devatenácté století,“ uvedl ředitel společnosti ArcheoBohemia Kamil Novák.

Výzkum povede Petr Kováčik ze společnosti Archaia, která se specializuje na městská jádra. Spolupracovat bude kromě ArcheoBohemia také s Muzeem Karlovy Vary a krajskou archeologickou komisí. „Psali, že budeme zaměstnávat studenty. To není pravda, výzkum budou provádět naši zaměstnanci. Studentům archeologie umožníme jen to, aby si u nás udělali praxi,“ upřesňuje Novák.

Do roka a do dne

Hloubkovou sondáž vystřídá ta podélná. To aby se potvrdilo, jestli je pozdější archeologický průzkum vůbec potřebný.

„Vše by měla potvrdit zjišťovací archeologická sondáž, zatím to je rutinní záležitost,“ říká Novák. Zjišťovací sondáž by podle něj měla trvat nejvýš tři dny. „Pak budeme vědět, jestli je výzkum potřebný, nebo není,“ vysvětluje Novák.

Kdy archeologové s pracemi začnou, nebylo v době před uzávěrkou Sedmičky jasné. „Čekáme na vyjádření investora, podle firmy Baustav ale práce začnou co nevidět,“ uvedl Novák.

Investorem je pražská firma Eltodo, které Národní dům patří od loňského března, kdy skončily dlouholeté soudní spory magistrátu s bývalým majitelem Ivo Ouřadou.

Vedení Eltoda už oznámilo, že požádá o prodloužení doby výstavby o dobu, po jakou archeologický výzkum potrvá. Rekonstrukce Národního domu i výstavba obchodního domu je naplánovaná do konce roku 2012.

Radní totiž letos na jaře prodloužili termín výstavby o rok. A dvojnásobně navýšili sankce za jeho nedodržení ze sto tisíc na dvě stě tisíc korun za každý den zpoždění. „Je to nepříjemná komplikace, ale na druhou stranu, pokud zachraňujeme historickou památku, musíme respektovat případné památky jiné,“ prohlásil o chystaných archeologických pracích jednatel společnosti Eltodo Michal Prunar.

Archeologický dohled ukládá staviteli zákon. „Budeme se snažit udělat svou práci co možná nejrychleji. Stavbu rozhodně nechceme oddálit,“ slibuje Novák.

Vyvrací i spekulace o částce jednoho a půl milionu korun, kterou má investor za archeologické práce zaplatit. „Tolik by stál kompletní archeologický výzkum, pokud bychom našli něco na celé ploše,“ říká.

Sám odhaduje náklady na zjišťovací sondáž na nějakých třicet nebo čtyřicet tisíc korun. „A to si myslím není problém,“ dodává. Na případný archeologický výzkum by sestavili nový rozpočet podle toho, jestli se něco najde, a podle toho, co to bude.

Společnost Eltodo se již před lety zavázala, že z Národního domu, společně s novou stavbou, vytvoří hotel konferenčního typu, který bude mít dvě stě pokojů. Pětasedmdesát z nich bude ve stávající budově, kterou společnost nebude přestavovat, jen ji zrekonstruuje, zbytek bude v novém hotelu.
„Nová budova bude celá sloužit jako hotel. V přízemí budou komerční plochy, předpokládáme, že tu budou nějaké prodejny, fast food, kavárna a podobně,“ vysvětlil Prunar, jednatel společnosti.

Oživí Národní dům

Ve stávající budově společnost zachová restaurace a kavárnu tak, jak to bývalo v Národním domě kdysi. Bude obnovená i někdejší restaurace, pro niž se vžilo lidové označení Kufr. Zřejmě ale už nepůjde o „čtvrtou cenovou“.

Grafický design celého hotelu vytvořilo renomované grafi cké Studio Najbrt. Rekonstrukce i výstavba nové části bude hotová za dva roky od zahájení prací. „Práce budou postupovat současně - jak rekonstrukce stávajícího domu, tak výstavba nové části,“ přiblížil Prunar. Národní dům dnes považují lidé z Karlových Varů za největší ostudu v centru města. Alespoň to vyplynulo z ankety, ve které před rokem oslovila Sedmička čtenáře. Anketa nabídla lidem na výběr ze třinácti konkrétních budov, staveb a lokalit. Pro Národní dům hlasovala čtvrtina z téměř čtyř set čtenářů. Pětina pak zařadila na druhé místo Horní nádraží.

Ostud plné město

Třetí největší ostudou byl proslulý parkovací dům s byty před sanatoriem Imperial v Libušině ulici.

Na dalších místech se objevila traverzová konstrukce u křižovatky u Koníčka, spořitelna na Divadelním náměstí, někdejší letní kino před rekonstrukcí, rezidence Královská vyhlídka, která vyrostla hned vedle „bronzových“ garáží. „Ve Varech je toho celkem dost. Není problém něco najít,“ komentoval tehdy výběr historik Lukáš Svoboda.