Arcibiskup Duka: Zázraky jsou projevy dobré vůle

Diplomat, lékař nebo voják už se vystřídali na pražském arcibiskupském stolci. Teď střídá strojní zámečník archiváře.

Miloslava Vlka i Dominika Duku spojuje kromě jiného to, že z kádrových důvodů mohli teologii vystudovat až po dlouhých průtazích. Oba také do Prahy přišli z biskupských úřadů v rodných krajích.

První pondělní povinnosti nového arcibiskupa Dominika Duky ale byly úplně obyčejné. V ničem nepřipomínaly velkolepý sobotní ceremoniál ze svatovítské katedrály.

Na úřad pro občanku

Dominik Duka zamířil na radnici Prahy 1. Tam si vyzvedl nový občanský průkaz, kde má nové trvalé bydliště: Hradčanské náměstí 56/16, pražský arcibiskupský palác.

„V myšlenkách se budu vracet do Hradce Králové, na hrob rodičů a také k sestře a příbuzným, ale Praha najde v mém srdci dostatečně široké místo,“ řekl Duka.

Nový pražský arcibiskup bydlí v paláci na Hradčanském náměstí v prvním patře. Za souseda má svého předchůdce kardinála Miloslava Vlka, který obývá byt o dvě patra výše.

Duku, kterému bude za několik dní sedmašedesát let, čeká řada jednání s politiky. Majetkové vyrovnání církve a státu, česko-vatikánská smlouva a letitý spor o svatovítskou katedrálu. To jsou tři velké úkoly šestatřicátého arcibiskupa pražského a primase českého.

Duka věří, že se vztahy mezi církví a státem vyřeší. „Nejsem schopný dělat zázraky, ale věřím v zázraky, jsou do jisté míry také projevy dobré vůle,“ řekl Duka.

Zvláštní sen

Na prvním setkání s novináři v břevnovském klášteře překvapil pražský arcibiskup mnoha bonmoty a dobrou náladou. Když se ho ptali na jeho vize a sny, vzpomněl si na svůj nedávný sen. Zdálo se mu, že se vrátil do borské věznice, kde strávil patnáct měsíců za komunistického režimu.

Na rozdíl od skutečnosti se ale ve snu na Borech probudil v jedné cele s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. „Nevím, co může takový sen znamenat,“ řekl s úsměvem arcibiskup Duka.