Armáda USA testuje největší vzducholoď světa

Jedna ze dvou dosud existujících vizualizací vzducholodi LEMV

Jedna ze dvou dosud existujících vizualizací vzducholodi LEMV Zdroj: Northrop Gumman

Spojené státy v tichosti vyvíjejí špionážní vzducholoď, která by mohla nahradit v současnosti používaná dálkově řízená letadla. První testy vzdušného plavidla dopadly úspěšně.

První start vzducholodi proběhl v úterý z vojenské základny Lakeshurst ve státě New Jersey. Během letu jsme dosáhli všech našich cílů,“ potvrdil deníku Financial Times Deutschland probíhající zkoušky nejmenovaný mluvčí americké armády. Letadlo dlouhé 92 metrů úspěšně zvládlo vzlet i následné přistání. Díky svým rozměrům je stroj aktuálně největší vzducholodí světa.

Pokud bude další vývoj úspěšný, vrátí se vzducholodě do služeb americké armády po mnoha desítkách let. Ve 30. letech minulého století je vojáci používali dokonce jako létající nosič letadel.

Vzducholoď označovaná zkratkou LEMV je vyvíjena pod hlavičkou zbrojařské firmy Northrop Grumman ve spolupráci s britským specialistou Hybrid Air Vehicle. Americká firma naposledy v roce 2010 informovala, že armáda si objednala tři vzducholodě za 517 milionů dolarů. Od té doby se Northop Grumman odmlčel.

V akci se vzdušná plavidla měla poprvé objevit už letos v Afghánistánu, kvůli armádním úsporám ale celý projekt nabral zpoždění. Nyní se hovoří o roce 2013.

Po dokončení by lodě měly být schopné zemský povrch sledovat z výšky deseti kilometrů po tři týdny bez nutnosti přistání. Nosnost jedné a čtvrt tuny by měla stačit na nezbytné vybavení jako kamery, odposlouchávací zařízení a radary. Vzducholodě mohou být ovládány jak na dálku, tak přímo z paluby.