Astroložka: Myslím v jazyce symbolů

Příběh setkání člověka, přírody a vesmíru. Vypráví ho výstava, kterou do Tábora poprvé přivezli astrologové.

Pod klenutým stropem Gotického sálu se mezi hosty pohybuje několik lidí s klobouky na hlavě. Usmívají se a procházejí mezi obrazy planet, symboly zvěrokruhu a figurínami oblečenými do nápadných šatů. Atmosféra je příjemná, tak trochu povznášející nad přízemnostmi světa.

„Ty klobouky? To jsme se jen jako astrologové chtěli na vernisáž vyšvihnout, v tom žádnou symboliku nehledejte,“ vysvětluje Martina Lukášová. Právě ona je hlavní organizátorkou První astrologické výstavy, která v Husitském muzeu na Žižkově náměstí potrvá do 5. září.

„Chtěli jsme ukázat, že astrologie není pavěda, nejde o čarodějnictví nebo věštění, jak si lidé často představují. Je to seriózní obor,“ uvádí téma do správných mezí Lukášová. Lidem by ho prý ráda přiblížila více. V muzeu visí několik panelů, které mají provést návštěvníka po jeho základech.
„Budeš-li sledovat pohyb Slunce během roku, poznáš v něm cyklus. Ten ti může poskytnout první časovou osnovu, která je pro sestavení horoskopu nezbytná,“ poučuje hned na první tabuli komiksová postavička astrologa svou svěřenkyni. Jeho instrukce pokračují dál. Představuje živly, znamení zvěrokruhu, význam planet i cyklus měsíce.

„Je to jazyk symbolů, dobře se mi v něm přemýšlí,“ přibližuje důvod, proč ji obor přitahuje, Lukášová. Od roku 2000 vyučuje na pražské Astrologické škole pro statečné, na starost má praxi. „Vysvětluji lidem, jak si vyložit grafy, jak je přečíst. Rekonstruujeme jejich životní příběh, které roky pro ně byly zásadní a co se při nich dělo na obloze. Pak z toho vyvozujeme, jak může děj pokračovat dál, v blízké budoucnosti,“ říká za pořadatele Lukášová.

Jaká čísla vyhrávají?

Historie je s astrologií úzce provázaná. Panely na výstavě popisují, jaké byly začátky hvězdopravectví v Čechách a na Moravě. Věnují se i promyšleným symbolikám staveb jako je třeba Staroměstská mostecká věž. Právě kvůli ní dal prý Karel IV. při stavbě Juditina mostu posunout jeho základy o čtyřicet metrů na jih.

V den letního slunovratu tak z brány mohl sledovat západ Slunce přesně nad katedrálou svatého Víta, navíc v místech, kde jsou uložené ostatky světce.
Výstava ale nemá být jen poučná. „Zjistila jsem, že spousta astrologů má výtvarné sklony, a chtěla jsem jejich práce ukázat,“ dodává Lukášová. Nechybí tedy vitríny se sklem. Originální skleněné květiny vytvořila Soňa Erbanová. „Symbolem estetiky a krásy je Venuše. Soňa se na tuhle planetu naladila a představila si ji v jednotlivých znameních,“ odhaluje způsob tvorby Lukášová.

Na stěnách visí fotografie i astrologické obrazy. Jeden stůl obsadila keramika, sošky s miskami vah nebo hrníčky se znaky zvěrokruhu. Vše doplňují modely šité na míru jednotlivým znamením. „Alexandra Lechovská je hvězdou téhle výstavy, je to astroložka, a především zdatná výtvarnice, modely šije i navrhuje,“ doplňuje organizátorka. V sále mají prostor i děti, složit si mohou astrologické puzzle.
„Nedokážeme říct, kdy umřete nebo jaká čísla vyhrajete ve sportce, to je hloupost. Astrologie vypravuje hvězdný příběh a spojuje ho s reálným, který člověk prožívá,“ uzavírá Lukášová.
Výstava je putovní, po Písku měla v Táboře své druhé zastavení. Další ji čeká v Českých Budějovicích. Gotický sál je otevřený denně od devíti do půl páté, vstup na výstavu je volný.