AT&T chce satelitní televizi za bilion korun

DirecTV

DirecTV Zdroj: CC BY-SA 2.0: Gustavs via Flickr

Americký telefonní operátor AT&T se v následujících týdnech pokusí převzít DirecTV, největšího poskytovatele satelitního televizního vysílání. Výše transakce by se měla pohybovat kolem 50 miliard dolarů, tedy zhruba bilionu korun.

Pokud by se druhému největšímu americkému telefonnímu operátorovi podařilo DirecTV převzít, byla by to jedna z největších letošních transkací typu M&A na globálních telekomunikačních trzích. Znamenalo by to další přeskupení sil v propojených trzích televizního a telekomunikačního byznysu v Severní Americe.

Zprávu přinesly nezvisle na sobě deníky The New York Times a The Wall Street Journal; obě média přitom citují pouze anonymní zdroje. Podle nich začal zájem AT&T o DirecTV sílit v posledních několika týdnech, což se odrazilo na růstu akcií posledně jmenované firmy; za poslední měsíc stoupla jeho cena na Wall Street o 12 procent.

Zatímco však zájem AT&T o televizní společnost se zdá být hotovou věcí, o hodnotě transakce stále jasno není. Firmy by ji podle zdrojů deníků měly oznámit někdy na přelomu května a června. Prozatím mluví odhady nejčastěji o tom, že obě firmy hledají vhodnou cenovou strukturu a je pravděpodobné, že telefonní operátor zaplatí 92 až 94 dolarů za jednu akcii DirecTV. To by bxylo přibližně o dvacet procent více, než kolik činí v současné době cena jejích obchodovatelných akcií. DirecTV má v současné době přibližně osmnáct milionů zákazníků.

Zprávy o snaze AT&T etablovat se na televizím trhu svědčí o neustále ambici firmy růst. Tato ambice dostala těžkou ránu v roce 2011, kdy regulátoři amerického trhu znemožnili AT&T převzít tamní divizi německého T-Mobilu.

AT&T projevil zájem o Vodafone i Telefóniku

V poslední době se AT&T zajímala o možnost koupit mobilního operátora Vodafone (jenž mezitím prodal svůj podíl ve Verizonu Wireless, hlavním konkurentovi AT&T za 130 miliard dolarů).

AT&T se podle listu El Mundo zajímal také o španělskou Telefóniku, která působí i na českém trhu. Američané za ni údajně nabídli 70 miliard eur (1,8 bilionu korun) a byli ochotni převzít i dluh 52 miliard eur. Obchod ale zatrhla španělská vláda.