Australský miliardář chce postavit Titanic číslo dvě

Titanic

Titanic Zdroj: profimedia.cz

Titanic se v severoirských loděnicích po nějakou dobu stavěl současně s velmi podobným Olympikem. Ten byl dokončen dříve a byl jen o 10 cm kratší. Olympic sloužil až do roku 1935.
Levý a střední lodní šroub Titaniku.
Titanic (vpravo) a Olympic při dokončování mimo suchý dok.
Fotografie Titaniku před dokončením.
Plán Titaniku.
14
Fotogalerie

Režisér James Cameron oprášil Titanic, tedy film, po čtrnácti letech, a zdá se, že úspěšně. Australský důlní miliardář Clive Palmer chce po sto letech vzkřísit fenomén skutečného Titanicu; rozhodl se vsadit na to, že historie se nebude opakovat – a zveřejnil plány, podle nichž chce postavit Titanic II. Palmer uvedl, že jeho nová společnost Blue Star Line Pty Ltd. pověřila čínskou státní firmu CSC Jinling Shipyard, aby postavila zmodernizovanou repliku nejslavnějšího zaoceánského parníku.

Plavidlo bude postaveno v Číně a premiérovou plavbu z Anglie do Severní Ameriky plánuje Palmer na rok 2016. „Bude to do posledního šroubku stejně luxusní loď jako původní Titanic, ale pochopitelně bude vybavená nejmodernější technologií jednadvacátého století včetně nejnovějších navigačních a bezpečnostních systémů,“ řekl Palmer.

Titanic II podle něj bude poctou duchu mužů a žen, kteří postavili původní plavidlo. „Tito lidé stvořili dílo, které je stále obdivované i po více než sto letech a my chceme, aby tento duch přetrval i dalších sto let,“ dodal.

 

Titanic si nechala postavit společnost White Star Line a v té době byl největší zaoceánskou lodí s délkou téměř 270 metrů, výškou 53 metrů a váhou zhruba 40 tisíc tun. Potopil se v roce 1912 a zahynulo více než 1500 cestujících a členů posádky.

Australský miliardář Clive PalmerAustralský miliardář Clive Palmer | Profimedia.czAustralský miliardář Clive Palmer Na dotaz novinářů, zda by se i Titanic II mohl potopit, Palmer odpověděl: „Pochopitelně že by se potopil, kdybyste do něj udělali díru,“ ale dodal: „Bude navržený tak, aby se nepotopil, a vybavený veškerou technologií, která zajistí, že se to nestane.“

O sto let vylepšená technologie

Náklady na projekt zatím nejsou známé, uvedl Palmerův mluvčí. „Konečný rozpočet ještě nebyl stanoven a, upřímně řečeno, nemyslím si, že bychom cenu hodlali zveřejnit,“ dodal mluvčí.

Design nového plavidla bude podle něj tak podobný původnímu Titaniku, jak jen to bude možné, ale krom modernizace navigačních systémů bude také na rozdíl od uhlím hnaných motorů vybaven dieselovými. „Technologie bude vylepšena o sto let,“ upřesnil mluvčí.

Palmer dodal, že na designu plavidla pracoval tým historiků. Titanic II bude mít stejné rozměry jako původní loď s devíti palubami a 840 pokoji. Chybět nebudou tělocvičny, plavecké bazény, knihovny a luxusní restaurace i kajuty.