Auta na pěší zóně ohrožují chodce

Jako na parkovišti to chvílemi vypadá na pěší zóně v Hodoníně. Řidiči zneužívají výjimky pro zásobování.

Pěší zóna je pro chodce, silnice zase pro auta. V centru Hodonína jsou ale tyto zavedené pořádky postavené na hlavu. Přibývají tam případy, kdy do pěší zóny řidiči bezohledně vjedou a ohrožují chodce. A to i přesto, že místo často kontrolují strážníci. Situaci se už rozhodl řešit i hodonínský starosta.

Jedním z místních, kteří na bezohlednost řidičů upozorňují, je Boris Zeman. „Někteří řidiči jsou schopní klidně srazit člověka s kočárkem. Projíždí hrozně rychle, protože vědí, že tam nemají co dělat,“ postěžoval si Zeman.

Když se před několika lety pěší zóna otevírala, rozhodli úředníci o tom, že na ni umožní vjezd zásobovačům obchodů a restaurací. „Pod značku pěší zóny dali tabulku, na které bylo napsané, kdo může vjíždět. Dnešní stav je ale takový, že pokud tam nestojí strážníci, jezdí si tam kdo chce, jak chce. Přitom počet těch, kteří tam mají právo vjezdu, není nijak vysoký,“ říká Zeman.

Vjíždí tam i turisté

Podle ředitele městské policie v Hodoníně Jindřicha Vašíčka strážníci kontrolují situaci na pěší zóně téměř denně. „Vydáváme orientační povolenky. Chceme mít přehled o tom, kdo v této zóně podniká. Můžeme to pak lépe sledovat. Dopravní předpisy se ale porušují všude. Často se také stává, že na zónu omylem vjede člověk, který není z Hodonína,“ tvrdí Vašíček.

Hodonínský starosta Lubor Šimeček už začal potíže v centru města řešit. „Problém s parkováním na pěší zóně jsme už na radnici probírali. Příslušné odbory dostaly za úkol předložit návrh na řešení. Mají to stihnout do nejbližší porady,“ prohlásil Šimeček.

Zaúkoloval také strážníky. Mají být na neukázněné řidiče přísní a dávat jim vysoké pokuty. „Zatím bohužel nemůžeme situaci řešit jinak. Čekáme na to, jaké návrhy nám předloží odborníci,“ dodal starosta.

Podle některých návrhů by mohlo být řešením speciální závora na čipy, ke kterým by měli přístup jen majitelé a provozovatelé obchodů a podniků na pěší zóně. S tím souhlasí i ředitel městské policie.

„Takové zařízení by se tam klidně mohlo udělat. Navíc by nám to ulehčilo práci. Jak se ale situace nakonec bude řešit, to nám napoví až výsledky porady,“ řekl Vašíček.

Připomněl také zkušenost z minulosti, kdy se vedení města ve spolupráci s policií snažilo vyřešit situaci na pěší zóně jiným způsobem. Chtěli umožnit vjezd pro zásobování jen v určitých hodinách. „To ale vyvolalo mezi lidmi, kteří tam podnikají, velkou nevoli,“ podotkl Vašíček.

Většina podnikatelů a zásobovačů tak dnes používá povolenky, které vydává městská policie. „Využívají je skoro všichni. My potřebujeme vjet na zónu maximálně třikrát za rok, když přivážíme katalogy s nabídkami zájezdů. To před kanceláří zastavíme jen na pár minut. Stát na zóně hodinu bych si nedovolila,“ říká například Jana Ryšavá z cestovní agentury Redo.

Kdo má mít podle vás povolený vjezd na hodonínskou pěší zónu? Myslíte, že ji strážníci kontrolují dostatečně? Napište nám váš názor na e-mailovou adresu redakcebreclav@mf.cz.