Autobazarům padají zisky

Závratné zisky autobazarů jsou minulostí. Může za to krize, ekologická daň i kurz eura.

„Pokud to takhle půjde dál, tak s tím do roka seknu,“ konstatoval Otakar Výborný starší, majitel autobazaru ve Autobazarům padají zisky Vrhavči. V oboru už podniká dlouhých patnáct let, ale tak špatnou situaci nepamatuje.

„Bazar nás teď neuživí, naopak jej nyní dotuji,“ podotkl. Autobazary na Klatovsku jsou poloprázdné, výběr je malý, ani dovoz aut není už tak atraktivní, vozy zatížené ekologickou daní se neprodávají. Tyto poplatky jsou jen jedním z mnoha důvodů, proč řada bazarů živoří.

Dalšími jsou například nízké ceny nových aut a ekonomická krize. „Situace je tristní. Lidé vyčkávají kvůli krizi, teď se jim nechce moc investovat. Když už se rozhodnou, počítají dál. Koukají kromě ceny vozu hlavně na obsah motoru, který je rozhodující pro výši pojistného, a na spotřebu pohonných hmot,“ uvedl Radek Mimochodek z Autobazaru Volf - Lorenc v Klatovech.

„Vozíme i auta ze zahraničí, ale pouze na konkrétní objednávku,“ upřesnil Mimochodek s tím, že ani dovezené ojetiny už nejsou cenově tak atraktivní. Ceny v České republice spadly rychleji než u sousedů, takže u nás byla auta najednou levnější. Za propad počtu dovezených ojetin může i kurz eura. Růže mezi trním Světlou výjimkou mezi prodejci ojetin na Klatovsku je majitel autobazaru ve Štěpánovicích Michal Kopečný.

„Bazar mne uživí. Bylo to mrtvé, ale teď je to lepší. Největší zájem je o auta do třiceti tisíc nebo rodinná do sta tisíc korun,“ řekl Kopečný.