Automobilka Toyota se hodlá prosadit s vodíkovými palivovými články

Vodíkové palivové články mohou být budoucností automobilů značky Toyota. Japonská automobilka zdvojnásobuje své investice do vývoje vozidel poháněných vodíkem.

Vodíkové palivové články mohou být budoucností automobilů značky Toyota. Japonská automobilka zdvojnásobuje své investice do vývoje vozidel poháněných vodíkem. Zdroj: VTM.cz

Pokud vše půjde podle plánů, pak by následující generace Toyoty Mirai s technologií vodíkových palivových článků měla spatřit světlo světa počátkem roku 2020.
Nové vozy by měly být cenově dostupnější a automobilka proto doufá, že se setkají s lepším přijetím u zákazníků. Ostatně Toyota má poměrně velké zkušenosti s přinášením nových technologií.
K prosazení automobilů s vodíkovými články chce japonská automobilka zavést i řadu dalších vylepšení. První je na řadě zvýšení dojezdu ze stávajících 500 kilometrů na 740 kilometrů.
Do začátku roku 2025 plánuje Toyota postupné uvádění dalších modelů s palivovými články, včetně řady SUV, pick-upů a nákladních automobilů, uvádí zdroj, seznámený s plány automobilky.
5
Fotogalerie

Vodíkové palivové články mohou být budoucností automobilů značky Toyota. Japonská automobilka zdvojnásobuje své investice do vývoje vozidel poháněných vodíkem a opakovaně potvrzuje svůj záměr používat tuto technologii v sériové výrobě, později pak i v autobusech a nákladních autech.

Pokud vše půjde podle plánů, pak by následující generace Toyoty Mirai s technologií vodíkových palivových článků měla spatřit světlo světa počátkem roku 2020. Jedním z důvodů, proč se tato technologie dosud neprosadila ve větším měřítku, jsou vysoké náklady.

Nové vozy by měly být cenově dostupnější a automobilka proto doufá, že se setkají s lepším přijetím u zákazníků. Ostatně Toyota má poměrně velké zkušenosti s přinášením nových technologií šetrných k životnímu prostředí k většímu publiku. Řídí se přitom přesvědčením, že se vodík stane klíčovým zdrojem čisté energie v příštích 100 letech.

Abychom se dostali k prvním krokům Toyoty v segmentu automobilů se sníženým dopadem na životní prostředí, museli bychom se vrátit až do roku 1997. Tehdy byl představen první hybridní automobil Prius. Japonská automobilka s tímto modelem přišla daleko dříve, než ostatní výrobci o něčem takovém vůbec začali uvažovat.

„Budeme přecházet z omezené výroby na sériovou produkci, přičemž jedním ze způsobů je snížení množství drahých materiálů, jako je platina, používaných v komponentách palivových článků, a cílem učinit celý systém kompaktnější a výkonnější,“ řekl Yoshikazu Tanaka, hlavní inženýr vozu Mirai agentuře Reuters.

K prosazení automobilů s vodíkovými články chce japonská automobilka zavést i řadu dalších vylepšení. První je na řadě zvýšení dojezdu ze stávajících 500 kilometrů na 740 kilometrů. Dalšího pokroku by mělo být dosaženo do roku 2025, kdy by Toyota Mirai měla ujet až 1000 kilometrů.

Roku 2025 má být pro automobilku významným milníkem - do jeho začátku plánuje Toyota postupné uvádění dalších modelů s palivovými články, včetně řady SUV, pick-upů a nákladních automobilů, uvádí zdroj, seznámený s plány automobilky.

Dosud technologii brzdí kromě ceny nedostatek možností doplňování paliva. I kvůli těmto faktům dosud po světě jezdí méně než šest tisíc Toyot Mirai. Vzhledem k rostoucímu počtu zemí, které se snaží vytlačit tradiční spalovací motory, by se mohl zvýšit zájem o novou generaci vozidel. To je jistě to, nač Toyota sází.

Článek vyšel na serveru VTM >>>