Avast získal významnou investici, byl oceněn na miliardu dolarů

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast Zdroj: Dalibor Dostal

Česká antivirová společnost Avast Software získala další významnou investici, která firmu ocenila na údajnou miliardu dolarů. Globální investiční skupina CVC Capital Partners do firmy Eduarda Kučery a Pavla Baudiše investovala nespecifikovanou částku peněz. Stejně tak není jasné, jak to zahýbalo s podíly.

CVC není prvním externím investorem Avastu. Do firmy už v roce 2010 vložila 100 milionů dolarů skupina Summit Partners, která díky tomu získala podíl 20 procent a v roce 2012 díky opci dokoupila dalších 5 procent. Kučera s Baudišem doposud každý vlastnili 33,5 procenta akcií.

Tržní kapitalizace Avastu ve výši jedné miliardy dolarů je v současné době vyšší, než jakou hodnotu má konkurenční AVG Technologies. Její akcie se aktuálně na newyorské burze obchodují za téměř 16 dolarů a celková hodnota činí necelých 860 milionů dolarů.

Expanze na mobilech

Avast je dlouhodobě výdělečná společnost. Z prozatím posledních finančních výsledků je možné vyčíst, že firma za rok utržila 2,1 miliardy korun se ziskem 1,082 miliardy. To z ní dělá nejvýdělečnější českou IT firmu, o kousek před Seznamem. Výrobce populárních antivirů a dalších bezpečnostních nástrojů nicméně potřebuje hotovost na další expanzi. Aktuálně se mluví zejména o rozšíření působnosti ve Spojených státech a rychlé expanzi na mobilních zařízeních.

„Stále nejsme číslo jedna na všech trzích. CVC nám umožní stát se jedničkou v poskytování bezpečnostního softwaru pro PC v USA a Asii i lídrem v oblasti zabezpečení mobilních zařízení,“ vzkazuje generální ředitel Avastu Vincent Steckler.

Produkty Avastu se v současné době používají na 200 milionech zařízení po celém světě. Uživatelů mobilní verze už je 40 milionů. Tu Avast rovněž nabízí zdarma a podobně jako ostatní hráči na trhu se snaží nahnat co největší tržní podíl v této oblasti. Mobilní antiviry a bezpečnost prozatím zase tak velký byznys nepředstavují, firmám ale jde o to obsadit co největší část trhu a z toho do budoucna těžit. K této strategii se hlásí i třeba AVG a v Česku rostoucí Kaspersky Lab.

„Pevně věříme ve schopnost nabízet další nové produkty 200 miliónům uživatelů společnosti,“ doplňuje Lorne Somerville z fondu CVC. Z toho je tedy patrné, že Avast bude chtít oslovit současnou bázi uživatelů i s produkty mimo tradiční antivir.

Dokončení transakce se očekává letos v březnu. CVC Capital Partners po celém světě investoval už 172 miliard dolarů v různých oblastech. Z IT společností podpořil 644 tisíci dolary společnost Webspy, která dělá různé věci, třeba monitoring sítí.