Balvan ze severu váží jako malé slůně

Ledovec je do Opavy dotlačil z dalekého severu. Teď jsou bludné balvany roztroušené po městě.

Jsou obrovské. Během doby ledové urazily bludné balvany stovky kilometrů. Legendy o původu těchto kusů horniny tvrdí, že pocházejí z potopy světa, z činnosti vulkánů, od čertů, kyklopů a dalších bájných postav. Lidé v Opavě podivuhodné kameny najdou na dvou místech, na Praskově ulici a na zahradě Střední zemědělské školy na Purkyňově ulici.

Kámen ze Švédska se skrýval v pískovně

Bludný balvan, který je teď na Praskově ulici, našli tři pedagogové v květnu 1958 při průzkumu pískovny u Palhance. Nejvíc se o úspěch zasloužil Ladislav Zapletal. „Je to ohlazený kvádr granitu. Šedě červený draselný živec a světle šedý, namodralý až nafialovělý křemen,“ upřesnil Martin Hanáček ze Slezského zemského muzea. Kámen má ve svém nejširším místě tloušťku dva metry a váží jako malé slůně. Má deset a půl tuny. Přemístit ho bylo velice obtížné. Nakonec to zvládly dvě tatry. „Pochází ze švédské jihovýchodní oblasti zvané Smäland,“ doplnil specialista na bludné kameny Hanáček.

Výstava ve školním parku

Tajuplné balvany se kdysi používaly ve stavebnictví. Svážet do zahrad a parků na okrasu a na památku se začaly až později. Další vzácné kameny pomáhal zachraňovat František Drahný, ředitel Vyšší hospodářské školy. Ta už dnes neexistuje a místo ní fungune zemědělská škola v Opavě. „V jejím areálu je několik balvanů dodnes,“ vysvětluje Hanáček. Ve školním parku je celá geologická expozice. „Základ nové sbírky tvoří exponáty, co zbyly z Drahného původních skalek. Lidé tam najdou sedm bludných balvanů,“ uvádí Hanáček. Bludné kameny jsou na výstavě označené číslicemi od jednadvaceti po sedmadvacet. Většina má původ ve Švédsku a v oblasti Älandského souostroví. Nejzajímavější je bludný balvan číslo pětadvacet. Na něm každý může zpozorovat jemné i hrubé rýhy. Ty jsou ještě od ledovce.