Baník: těžký boj o záchranu

Ostravský klub bude mít co dělat, aby v lize hrál i v novém ročníku 2012/2013. Pomoci by měl nový kouč Radoslav Látal.

Složitých čtrnáct zápasů čekalo před začátkem jarní části ligy na fotbalisty Baníku Ostrava. Cíl byl jasný: záchrana. Pár ligových utkání před koncem není situace o nic lepší, než po podzimu, i když herně se tým zvedl.

Do vyšších pater tabulky nepomohla ani zimní příprava, ani posily. Z hostování se vrátil Vrťo, ze Swindonu přišel Magera a k tomu klub získal Chorvata Kukece.

„Naše výkony ve všech utkáních byly na velmi slušné úrovni. Bohužel o body nás připravila koncovka. Výkony hráčů jsou ale na velmi dobré úrovni. To je příslib do budoucna,“ říká Pavel Malura, dnes již bývalý trenér Baníku.

Toho po dalším nepovedeném utkání na Slovácku, kde Baník prohrál 1:0, vystřídal trenér Sokolova Radoslav Látal. Ostravané tak provedli už druhou trenérskou změnu v sezoně. Po porážce v prvním kole byl totiž odvolán Karol Marko.

„Po zápase se Slováckem začalo vedení klubu ve spolupráci s trenérem Pavlem Malurou celou situaci řešit. Dospěli jsme ke shodě, že změna v kabině pomůže pozvednout bojovného ducha mužstva,“ vyjádřil se ke změně předseda představenstva klubu Petr Šafarčík. Ten zároveň prozradil, že klub s Pavlem Malurou počítá i nadále ve svých trenérských strukturách.

Boj o záchranu není o kráse

Hráči ostravského klubu přitom nepodávají nikterak špatné výkony. Herně se jim velice daří, ale k čemu to je, když neproměňují ani ty nejvyloženější brankové příležitosti.

„Tým má svůj herní styl, dobře hraje v obraně. Hlavní změnu ale cítím v útoku, kde si je schopný vytvářet dostatečné množství šancí, jenže problém je v produktivitě vytvářených střeleckých situací,“ potvrzuje generální manažer Werner Lička.

ový vůdce lavičky Látal ale ví, že estetika hry by měla být v tuto chvíli druhořadá. „Boj o záchranu určitě není o kráse, tam jsou důležité body. Ty se počítají,“ říká.

„Jedno je jisté. Nejprve musíme uhrát určitý počet bodů, a teprve potom se dívat na ostatní. Jestli je sami neuhrajeme, spadneme. To je jednoduché,“ dodává s tím, že má spočítáno, kolik bodů by mohlo stačit na záchranu, ale svůj tip si nechává pro sebe.

Změna majitelů pomohla

Jasno o tom, kolik jich bude týmu stačit na udržení prvoligové příslušnosti, má také Werner Lička. „Jistou záchranu znamená zisk čtyřiatřiceti bodů,“ prozrazuje.

„Kvalita a perspektiva kádru je ale úplně jinde, než se náš tým momentálně nachází,“ myslí si. Přesto je tu ale možnost, a tu si nikdo nepřipouští, že Baník poprvé v samostatné české lize nejvyšší soutěž opustí. Následky by ale nejspíše odneslo i okolí. „Neúspěch Baníku na sportovním poli by velmi negativně ovlivnil rozvoj kopané v našem regionu, který se kdysi pyšnil titulem nejlepšího v republice,“ říká manažer klubu.

Klub čeká složité období. Kromě záchrany v lize se musí oddlužit a zajistit rozpočty na další období. V plánu je také výstavba stadionu nebo tréninkového střediska.

„To vše vyžaduje velké finanční investice. Výkony a výsledky prvního týmu zásadním způsobem ovlivňují příliv peněz do klubové pokladny. Mezi výsledky A týmu a termíny naplnění odvážných cílů klubu je přímá úměrnost,“ popisuje Lička.

Baníku pomohl fakt, že se nedávno změnil majitel. Tomáš Petera prodal majoritní podíl zadluženého fotbalového klubu skupině ostravských podnikatelů v čele s Liborem Adámkem.

„Změnou majitelů se změnila nálada mezi fanoušky. K tomu přispěly výkony našeho týmu v lize a pro fanouška je to signál k návratu na milované Bazaly,“ uzavírá Lička s tím, že se změnou majitele se v klubu změnila nálada a sociální jistoty. Podobně to vnímají i fanoušci a příznivci Baníku.