Bém chce dobýt další vrchol, obávanou K2

Pavel Bém na vrcholu nejvyšší hory světa

Pavel Bém na vrcholu nejvyšší hory světa Zdroj: ctk

Bývalý pražský primátor připravuje další adrenalinovou výpravu, tentokrát na druhou nejvyšší horou na světě.

Několikatýdenní přípravy na výstup Bém až dosud úzkostlivě tajil, jejich součástí měl být trénink ve Vysokých Tatrách. „Jak jste se to dozvěděl? Na K2 vyrazíme na přelomu června a července,“ stručně reagoval na dotaz serveru E15.cz a chvatně zmizel v útrobách Poslanecké sněmovny.

Zatím není jasné, kolik peněz plánovaný výstup na druhou největší horu planety spolkne a zda se na něm budou podílet sponzoři. Cena za povolení, dopravu, výstroj, jídlo nebo nosiče se u podobných výprav do Himálaje - v tomto případě do Karakoramu - vyšplhá minimálně na jeden až dva miliony korun. „Částka se pohybuje kolem několika milionů,“ potvrdil horolezec Roman Langr, který se o výstup na K2 před pěti lety neúspěšně pokusil.

Video Pavla Béma z výstupu na Mount Everest

Někteří horolezci se od Béma odvrátili kvůli odposlechům

I při expedici na Mount Everest odmítal Bém výši nákladů komentovat, upřesnil je až po návratu. „Moje náklady byly dvě stě tisíc korun. Žádní magistrátní sponzoři, žádné firmy, které mají od města zakázky,“ řekl tehdejší pražský primátor. Podle svých slov ušetřil vzhledem k tomu, že ho doprovázelo šest spolulezců. Celkové náklady 1,78 milionu se tak rozdělily mezi ně.

Kolik členů bude mít expedice na 8611 metrů vysokou K2, která se rozkládá na pákistánsko-čínské hranici, a kdo ji bude tvořit, Bém neprozradil. Po zveřejnění odposlechů jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem se od něj údajně někteří jeho dlouholetí přátelé horolezci odvrátili.

Za dvouměsíční neplacené volno, který si Bém před výstupem na Monut Everest vzal, byl v té době kritizován jak opozicí v pražském zastupitelstvu a Poslanecké sněmovně, tak řadou členů ODS. V médiích byl v této souvislosti konfrontován s heslem z vlastních billboardů pro kandidaturu do městského zastupitelstva v roce 2006 - Dejte mi pět minut, dám Vám čtyři roky.

Šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura si kvůli Bémově neúčastí na červencové schůzi Poslanecké sněmovny hlavu neláme. „Je nezařazeným poslancem. Navíc si nemyslím, že by nám jeho nepřítomnost komplikovala život,“ řekl.

Nebezpečná hora

Štít, kterému se přezdívá Hora smrti, drží smutný primát: odehrálo se na něm nejvíce neúspěšných pokusů o zdolání a zemřel zde nejvyšší počet - téměř osmdesát - horolezců.

Nebezpečnost Čhogori nebo také Lambá Paháru, jak je označována v místních jazycích, má několik důvodů. Prvním je špatné počasí, které vrchol přitahuje jako magnet. Dále je to nestabilní ledovo-sněhová pokrývka, která se často trhá, velmi strmé stěny, nebezpečná soutěska Bottleneck pod převislou ledovou stěnou a vůbec největší relativní převýšení této hory. Na vrcholu K2 zatím stanuli jenom dva Češi. Josefu Rakoncajovi se to jako vůbec prvnímu horolezci na světě podařilo hned dvakrát v letech 1983 a 1986. A až v roce 2007 ho následoval Libor Uher.