Benefiční akce oživí v sobotu klášter v Chotěšově na Plzeňsku

Klášter v Chotěšově na Plzeňsku

Klášter v Chotěšově na Plzeňsku Zdroj: Profimedia.cz

Dvanáctým ročníkem benefiční akce, která se snaží upozornit na stav chátrající národní kulturní památky, ožije 2. srpna areál bývalého kláštera premonstrátek v Chotěšově na Plzeňsku. Kromě kulturního programu nabídne Večer pro klášter Chotěšov také přednášky o historii a prohlídky míst, která jsou lidem běžně nepřístupná.

„Každý rok se snažíme zpřístupnit část kláštera, která je během roku nepřístupná. Letos jsme si připravili opravdovou specialitu - prohlídky severní a jižní věže, které tvoří charakteristickou siluetu kláštera, ale ještě nikdy nebyly zpřístupněny. Unikátem jsou také prohlídky klášterních krovů, prohlídky barokních a gotických sklepů a samozřejmě hlavní budovy konventu,“ uvedl předseda pořádajícího spolku Chotěšovská vlna Pavel Říha. Tradičně velký zájem je o přednášku plzeňského architekta Jana Soukupa o architektuře a historii kláštera.

Návštěvníci se mohou od 14:00 do půlnoci těšit na divadelní a šermířská vystoupení, vojenská ležení z období třicetileté a první světové války, ukázky středověkého válečnictví a činnosti Červeného kříže za první světové války. V areálu budou dvě hudební scény, venkovní a komorní vnitřní. „Snažíme se o co největší barevnost žánrů, na jedné akci tak lidé uslyší netradiční spojení harfy a bicích a zároveň skupiny hrající rock, folk, ska,“ řekl dramaturg akce Jakub Švehla.

Benefiční akce vznikla v roce 2003 jako aktivita mladých lidí, kteří chtěli získat peníze na nářadí pro své brigády v klášteře. „Už je to 15 let, co jsme do kláštera jako teenageři začali jezdit na dobrovolnické brigády a posléze založili benefici Večer pro klášter. Kulturním programem chceme přilákat návštěvníky a oživit tak nádherný areál kláštera, který je po většinu roku prázdný,“ dodal Říha.

Klášter premonstrátek v Chotěšově byl založen na začátku 13. století. Během staletí byl opakovaně vydrancován, pobořen, vypálen a znovu postupně obnoven. Dnes patří většina kláštera Chotěšovu, který se snaží s pomocí dotací památku postupně obnovovat. V roce 2003 zařadila americká nadace World Monuments Fund, zabývající se ochranou světového kulturního dědictví, klášter mezi 100 nejohroženějších památek světa.